Над половината от българите са спрели да пътуват

Животът

21-08-2020, 13:51

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

 

Глобалната пандемия от COVID-19 е отказала повече от половината българи да пътуват, показват експресни данни на НСИ за извършените пътувания в рамките на второто тримесечие на 2020 г. 

Броят на пътувалите е с 63% по-нисък в сравнение с миналата година. Това се усеща особено при пътуванията в чужбина, които са с цели 86% по-малко, а в рамките на България понижението е 55%.

Общо близо половин милион българи са осъществили пътуване през второто тримесечие на 2020 г., показва предварителни данни на НСИ за българските граждани на възраст над 15 години.

Има значителен спад на разходите, които туристите правят по време на своите пътувания. В България те са харчели по 176 лв. (спад от 11% на годишна база), а в чужбина – 497 лв. (спад от 24% на годишна база).

93% от тях са пътували само вътре в страната. Щастливците, които са успели и през тази година да бъдат туристи в чужбина са 7%, около 0,5% са пътували и зад граница и у нас.

Данните на НСИ сочат, че целта на пътуването в рамките на страната за 45% от анкетираните е било туризъм, а на други 45% - посещение на близки. Около 5% са пътували в България по работа, а останалите 5% - с друга цел.

За сметка на това над 80% от пътувалите в чужбина са го правили заради туризъм, а 7% - по работа. Показателна е промяната спрямо миналата година в организацията на пътуванията в чужбина. През изминалото тримесечие цели 80% от туристите са организирали посещението на чуждестранна държава сами, а 20% - чрез агенция. А в периода април-юни 2019 г. агенции са използвали повече от 30% от туристите.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов