Огромен трибагреник се развя над Шипка по повод 143 години от Епопеята

Велико Търново Лайф

21-08-2020, 14:29

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Утре входът за паметника е безплатен

Тези дни се навършват 143 години от Шипченската епопея – онзи героичен период от Руско-турската война, в който българските опълченци и руските войници защитиха Шипченския проход, изправиха се срещу петкратно по-многобройната армия на Сюлейман паша, устояха на нейните яростни атаки и не й позволиха да премине в Северна България и да се съедини с обсадената армия на Осман паша в Плевен. В тези сражения опълченците показаха, че българите са достойни за свободата си, че тя не ни е дадена даром, а е извоювана с цената на много свидни жертви… И „венчаха България с лаврови венци“.
Тази година заради епидемичната обстановка в страната официалното честване на Шипченската епопея е отменено. Но Националният музей „Шипка“ ще посрещне всички, които са решили да изкачат „заветния хълм“ и да се поклонят пред подвига на шипченските бранители. Утре, 22 август, входът за Паметника на свободата ще е безплатен, в памет на героите ще гори шипченският огън и българският трибагреник ще се развее от този най-висок исторически връх.

Рано сутринта днес бе разпънат нов трибагреник до Паметника на свободата. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. 
За празника ще бъде запален и Шипченският огън.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов