Подредиха в Търново изложба по повод 102 години от убийството на император Николай Втори

Велико Търново Лайф

22-08-2020, 14:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кураторът Веселина Борисова  ще представи във Велико Търново изложба, посветена на 102-та годишнина от убийството на последния руски Император Николай Втори и неговото семейство, извършено в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в  Екатеринбург. Фотографиите са правени, в по-голямата си част, от дворцовия фотограф и разкриват уникални моменти както от живота на Царското семейство, така и от тогавашния исторически момент. Веселина  е родом от гр. Бургас и от четири години  изучава любителски световната историята от началото на XX век..

„…и помнете, че не злото ще победи злото, а само Доброто!“
Император Николай Втори

Последното руско царско семейство е рядък брилянт в короната на Руската империя, който всички са обливали с кал. Но дори под слоя кал брилянтът остава чист и прекрасен.
Последният руски император преминава през своя Път на кръста. Неговата съдба е една от най-тежките съдби, известни ни от историята. През целия си живот той управлява своята държава, знаейки предсказанията за мъченическата смърт, която предстои на него и на неговите деца. Имало е много възможности за спасение, за бягство зад граница. Но царят приема своята съдба. Движен от непоколебимата си Вяра в Бог, той принася себе си и семейството си в жертва, за да даде възможност на хората от своята страна да имат шанс за светло бъдеще. Практически през разпятие преминава цялото му семейство. А заедно с него и преданите му слуги.
От мистична гледна точка руският цар е последният „удържащ злото“ управник. С неговата смърт вярата в Бог не се отменя, но заедно с него умира и последната държава, в която православното християнство е издгнато в ранг на Висш закон в живота както на царя, така и на народа. Заедно с последния руски цар от световната политика изчезва понятието „съвест“.
Блестящ управник и грижовен баща и съпруг, император Николай Втори Романов е от онези светли личности, които идват, за да издигнат съзнанието на хората. Въпреки, че са неразбрани от своето време, техният пример остава във вековете. Тези образи излизат извън границите на една страна и стават пример на общочовешки добродетели.
„Изложбата, към която сме подготвили серия от лекции и филми, създадени на основата на последните разсекретени документи, досега е посетила музеите и галериите на Созопол, Бургас, Несебър, Варна, Дупница и Пловдив.  Каним всеки един търсач на Истината да посети нашата уникална изложба!“- пояснява кураторът Веселина Борисова.
Изложбата може да бъде видяна до 27 август в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица. Входът е свободен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов