Наслаждаваме се на „Хубавата Елена“ на сцената на Царевец

Мисия

23-08-2020, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 26 август от 21 часа на сцената на Царевец ще видим „Хубавата Елена“ - оперета в две действия от Жак Офенбах. Представя ни я Театрално- музикален център Варна, режисьор е Светозар Донев, диригент - Стефан Бояджиев, хореограф - Анна Донева, сценограф - Иван Токаджиев, костюмограф - Ана Мария Токаджиева, диригент на хора - Цветан Крумов.
„Хубавата Елена“ е едно от най-известните произведения на френския композитор Жак Офенбах. Музиката е мелодична и изящна, а героите в действието пренасят булевардния френския хумор и парижки жаргон във времето на Троянската война.
В него се съчетават насмешката към човешките и обществени нрави от края на X IXвек.
Премиерата на „Хубавата Елена” е на 17 декември 1864 г. в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в живота на Офенбах - спектакълът е игран последователно 700 пъти.

Хубавата Елена“ е втората оперета в творчеството на основоположника на този жанр Жак Офенбах. Още с премиерата си през 1864 г. тя завладява сърцата на парижани и достига рекордните 700 последователни представления. Оттогава досега не спира да умножава славата на своя създател в цял свят.
„В „Хубавата Елена“ Жак Офенбах не се интересува от античния свят, а само ползва маската на античните герои, за да разобличи с хумор и ирония поведението на известни свои съвременници. Останали са много свидетелства от онова време, които разказват как публиката се е заливала от смях, разпознавайки в героите на сцената познати политически лица. Офенбах очевидно е нервирал доста властници, защото е бил обвинен и съден за... шпионаж, за цялото си творчество.
Поради тази актуална насоченост, „Хубавата Елена“ трудно би могла да бъде разбрана от следващите поколения, затова се появяват много преработки. Първата версия през 30-те години на миналия век, когато се заражда хитлеризмът, принадлежи на великия немски режисьор Макс Райнхард, евреин по произход. В неговата редакция има един възглас „Елада на елините“, като аналогия за популярния тогава лозунг „Германия на германците“, разказва режисьорът Светозар Донев.
След като е поставял различни редакции на „Хубавата Елена“, сега той се връща към прочита на Макс Райнхард, заради универсалния му характер и възможността да вземе на прицел недостатъците на съвременното общество и поредните властимащи. В екипа си доайенът на българските режисьори е привлякъл младия диригент на Държавна опера Варна Кръстин Настев, а за свой асистент е избрал Александър Мутафчийски. Звездата на Музикалния театър и известният актьор на ДТ „Стоян Бъчваров“ Пламен Георгиев изпълняват ролята на Менелай, а неговия съперник Парис, син на царя на Троя Приам, пресъздават Пламен Долапчиев, Момчил Кaраиванов и Христо Ганевски. В ролята на царицата на Спарта се превъплъщават Лилия Илиева, Илина Михайлова и Веселина Андреева.
Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов