24 август назад във времето

Животът

24-08-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1185 г. сицилиански нормани нападат и превземат Солун. Градът е подложен на пълно разорение, голяма част от жителите му са избити, а хиляди са пленени. Събитието се тълкува като доказателство, че небесният защитник на града св. Димитър Солунски е оттеглил своето покровителство. Според някои сведения, бягайки от разорения Солун, един българин спасява чудотворната икона на светеца и я донася в Търново. Обяснението е, че св. Димитър Чудотворец е избрал Търново за свой богохраним град и е станал покровител на българите. Болярите Асен и Петър изграждат храм на светеца.

През 1826 г. Османският диван издава разпореждане, с което временно забранява износа на вълна от Северна България. Решението е продиктувано от желанието на турското правителство да си осигури нужните количества суровина за производството на шаяк, необходим за направа на облеклото за редовната армия.

Продължават боевете на Шипка през 1877 г. Частите на Сюлейман паша предприемат нови атаки към позициите на опълченците на Шипка. Атаките са отбити.

През 1894 г. - Стефан Стамболов е арестуван за оскърбление на княза в интервю за в. "Франкфуртер цайтунг" от 2 август. Впоследствие е освободен под гаранция.

През 1915 г. - в гр. Плес (Австро-Унгария) се сключват българо-германски договор и тайна спогодба, допълнена с военна конвенция между Германия, Австро-Унгария и България. Същия ден, но в София е подписан българо-турски протокол в София за поправка на границата. Турция предава около 2500 кв. км по западния бряг на р. Марица, през които преминава ЖП линията от вътрешността за единственото българско пристанище на Егейско море - Дедеагач (днес Александруполис).

През 1944 г. - българското правителство издава Нареждане на германските войски да напуснат българската територия. От 25 август започва насилствено обезоръжаване на немските войски на българска територия и на места се стига до въоръжени сблъсъци. В германската Главна квартира Хитлер се изказва за организиране на "вътрешен преврат" в България.
Две години по-късно (1946 г.) в периода 17 – 24 август се състои съдебен процес срещу Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО) с 22-ма обвиняеми - бивши дейци и симпатизанти на ВМРО, съдени "за образуване на терористични групи за събаряне на властта". Двама от тях са осъдени на смърт.

По света: На 24 август 79 г.сл.Хр. е най-голямото изригване на вулкана Везувий – под тонове лава и пепел са погребани градовете Помпей и Херкулан – събитие, описано от античните автори и потвърдено хилядолетия по-късно от археолозите.

През 1572 г. в нощта на 23 срещу 24 август – празника на св. Вартоломей, във Франция се извършва масово клане на хугеноти. Клането е организирано от Катерина Медичи и херцозите Гизи. Това е най-кървавият момент от Религиозните войни, водени във Франция в периода 1562 г. – 1594 г. Тогава са убити хиляди хугеноти, в това число и адмирал Колини.

На 24 август са родени: Френският композитор Жан-Мишел Жар, американската актриса Настася Кински...

На 24 август умира художникът Борис Ангелушев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов