В Габрово търсят идеи за благоустрояването на крайречната зона

Животът

25-08-2020, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във връзка с предстоящо инвестиционно проектиране за оформяне на крайречната зона, като естествено продължение на вече съществуващите и естетизирани пространства от двете страни на река Янтра - ул. „Аврам Гачев“ и ул. „Дунав“, Община Габрово приема мотивирани предложения и идеи, които да бъдат представени и обсъдени в бъдеща публична дискусия. Чрез процеса на събиране на мнения и обществено обсъждане администрацията цели максимално взаимодействие с експерти от различни сектори, чиято експертиза ще допринесе за последващата реализация на проект със съществено въздействие върху градското пространство и качеството на средата.

Предложенията следва да се съобразят със следните условия:

Обхват на зоната

Територията включва терените по двата бряга на река Янтра, в обсега северно от моста до Дома на хумора и сатирата на ул. “Д-р Никола Василиади“ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Зоната откъм десния бряг включва: пространството около и западно от Спортна зала „Орловец“, като след имота на магазин „Билла“, територията обхваща съществуващия паркинг и част от междублоковото пространство на жилищните сгради „Ропотамо“, „Камчия“ и „Арда“, заедно със зелената площ между брега на реката и ул.“Орловска“.

Обхватът откъм левия бряг включва: територията, прилежаща източно от сградата на Дома на хумора и сатирата, ул. „Аврам Гачев“, заедно с прилежащите терени между реката и бензиностанция „Лукойл“, паркинга на ОП „Паркиране и репатриране“, част от пространството пред бившия Техникум по текстил,  зоната пред съществуващите жилищни блокове и групата гаражи, както и целия неблагоустроен имот, по левия бряг на реката, отреден за озеленяване и стигащ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Към тази страна на крайречната зона проектните намерения обхващат и терена на север от Техникума по текстил, обособен между  ул.“Васил Левски“, ул.“Ивайло“ и ул. „Брянска“, отреден за озеленяване, заедно с довеждащата отсечка на ул. „Васил Левски“.

Подробна схема на обхвата на зоната може да разгледате тук.

Основна цел

Провеждането на обществено обсъждане за конкретното инвестиционно намерение е осигуряване на възможност компетентните общински органи да вземат правилни, законосъобразни и устойчиви решения, съобразени в максимална степен с изразените становища, мнения, предложения, възражения, бележки и препоръки от обществеността.

Чрез обмяната на идеи и предложения от страна на различни заинтересовани страни, се очакват както нови гледни точки и обобщени концептуални решения, така и постигане на обществено съгласие за продължаване на вече започнатото благоустрояване и естетизиране на средата от двете страни на река Янтра.

Реката е била градообразуващ фактор за Габрово. През годините това се е променяло, подобно на много други селища по света, като се е скъсала връзката на града с нея. Днес я търсим отново и се обръщаме към нея с нов смисъл и по нов начин. Искаме да си отвоюваме реката обратно, така както следваме и признаваме естествената си зависимост от природата и нейното значение.

С бъдещия проект се цели максимално приобщаване на прилежащите на реката терени чрез подходящи благоустройствени мероприятия за социализация и адаптация на теренните дадености, за създаване на зони - не само за озеленяване, рекреация и спорт, но и за общественообслужващи дейности. Търсят се решения, за да се осигури комплексна инфраструктура за пълноценното функциониране, както на прилежащите терени и сгради, така и цялостното ново осмисляне и оформяне на крайречната зона със свой запомнящ се индивидуален облик.

Какви са възможностите за създаване на атрактивни градски дейности по бреговете на реката, с ограничаване на автомобилното движение /доколкото е възможно/ с респект към околната среда, чрез изграждане на екологични съоръжения и осигуряване на средства за поддръжката /чрез пазарно ориентирани дейности, публично - частни партньорства и други/ на тази трансформация на крайречната зона – това е най-общо казано основната задача на проекта.

Задължителни елементи

По отношение на река Янтра трябва да се предвидят необходимите корекции на коритото, които в зависимост от специализираните обследвания и норми, съобразени и с функционалното зониране, ще наложат изграждане на укрепващи брега стени и/или оформяне на речния бряг чрез терасиране. Канализирането на реката и крайбрежните съоръжения трябва да дава не само гаранция за сигурност, но и нови различни възможности за атракции, социализация и нова пространствена естетика.

Територията следва да бъде естествено и логично продължение на вече изградените пешеходни алеи и веломаршрути по ул. “Аврам Гачев“ и ул. “Дунав“.

Очаква се подходящо решение за пешеходна връзка чрез премостване /от лека ефирна конструкция/ за осигуряване на архитектурна достъпност в участъка от паркинга пред блок „Камчия“ и блок „Ропотамо“ през реката към  ул.“Васил Левски“.

Независимо как ще се планират отделните функционални зони и терени, проектът за крайречната зона задължително ще включва изграждането и монтирането на улично и парково осветление, с видеонаблюдение.

Пространството пред Спортна зала „Орловец“ следва да бъде реконструирано и подновено, като се предложат нови възможности за спорт и развлечения. Важно е да се съобрази, че теренът северозападно от залата, върху който традиционно се разполагат циркови и увеселителни атракциони, е с ограничение за реализиране на строителни работи, свързани с фундиране, поради наличието на магистрални подземни комуникации.

Становища, мнения, идеи и препоръки от страна на заинтересованата общност се приемат до 11 септември 2020 г., включително, на електронен адрес protocol@gabrovo.bg.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов