Над 450 ориентировачи се надпреварваха в три състезания в Еленския балкан

Спорт

25-08-2020, 17:36

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През почивните дни в Еленския балкан се събра състезателният елит на българското ориентиране. Под връх Чумерна край с. Мийковци се проведоха държавното първенство по ориентиране / нощно и маратон/ и състезанието за купа „Елена“ с участието над 450 състезатели от почти всички клубове  в страната.

Надпреварите под патронажа на кмета на Елена инж. Дилян Млъзев бяха в 26 възрастови групи – от 10 до 75 години. В състезанията се включиха над 40 деца, сред тях и тригодишни. Ориентирането става все по-предпочитан спорт сред подрастващите, който развива тялото и интелекта, оставя незабравими емоции от общуването с природата и много приятелства. Еленският балкан пък предлага чудесни условия за практикуване, с редуване на леки и трудни терени, и това дава възможност за изява на всяка степен на подготовка на участниците.

Състезанията през почивните дни преминаха при отлична организация от страна на Българска федерация по ориентиране, местният спортен клуб „Чумерна 83“ и община Елена. Спортното събитие, което се превърна в истински празник на ориентирането, уважиха председателят на БФО Костадин Новаков и почетният й председател проф. Атанас Георгиев.

Иван Сираков от „Вариант 5“ Търговище /Елитна група мъже 21/ е безспорен трикратен победител – абсолютен шампион на държавното първенство по ориентиране / нощно и маратон/ и носител на купа „Елена“. Втори на нощното е Апостол Атанасов / „Трапезица 1954“ Велико Търново), а с  бронза  - Ивайло Каменаров /„Компас Крос“ Русе. След победителя на маратона по 15-километровото трасе най-бърз бе  Николай Димитров / „Браун тим“ Велико Търново/, третият също е великотърновец - Валентин Шишков от „Трапезица 1954“.

Отборът, който спечели купа „Елена“ е варненският „Бетун“ и тя бе връчена от кмета Млъзев.

При жените Кристина Иванова от „Младост“ Благоевград записа две победи – в състезанието за купа „Елена“ и в маратона. Втора е състезателката на „Младост“ Благоевград, трета е Десислава Димова от „Вариант 5“ Търговище. Шампионка в нощното ориентиране стана Косара Ботева от „Узана“ Габрово, която само с 10 секунди изпревари Габриела Кастова от „Хемус“ Троян. На трето място се нареди габровката от „Узана“ Силвия Шандуркова.

Еленските състезатели се представиха добре в своите възрастови групи. Марина Маринова е втора на нощното ориентиране, а Радослава Кузманова зае трето място за купа „Елена“. Ориентирането е с традиции в балканския град, но през последните години дейността на клуба бе преустановена. Преди време подновиха регистрацията му и близо 20 запалени за ориентирането деца и възрастни тренират и участват в състезания. Неоценима е помощта на Георги Карталов, еленски зет, който бе технически ръководител на състезанията. По случай 50-годишния му юбилей и за заслуги в ориентирането проф. Георгиев награди  известния треньор с почетния плакет на федерацията.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)