Навършват се 86 г. от откриването на паметника Шипка

Животът

26-08-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 26 август 1934 г. Цар Борис III открива Паметника на свободата на връх Шипка. Паметникът на връх „Свети Никола” е издигнат, за да увековечи подвига на падналите за свободата на България. Монументът е издигнат на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите Руско-турската освободителна война боеве през лятото на 1877 г.

Решението за построяването на паметника е взето през 1920 г., когато живите ветерани-опълченци се събират на конгрес. Средствата за изграждането му са събирани като доброволни дарения от целия народ.

Конкурсът е спечелен от арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва. Основният камък е положен на 26 август 1922 г., а изграждането му приключва през 1930 г.

Паметникът е част от Националния парк-музей Шипка. Представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м, а на другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения - Шипка, Стара Загора, Шейново. Женска фигура олицетворява Победата над турските войски.

На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските воини и българските опълченци. Над него има още четири етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов