321 малчугани са се лекували в горнооряховската болница през първото полугодие

Мисия

28-08-2020, 08:17

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

321 малки пациенти са преминали за първото шестмесечие на т.г. през Отделението по педиатрия в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

75% от децата са били с инфекции на дихателните пътища, като от тях 120 с бронхити и бронхеолити, и 109 с пневмонии. 59 деца са били с патологични реакции с повръщане, гадене, стомашни болки, причинени от храни, медикаменти и др.

Най- висока натовареност на отделението е отчетена за периода февруари – март на тази година. По време на карантината заради епидемията от COVID-19 е регистриран рязък спад на пациентите в отделението, който е продължил до края на май - началото на юни.

Отливът на малки пациенти за близо три месеца се е обяснява с това, че децата не са посещавали детски градини и ясли, както и със страха на родителите да посещават болнични заведения по време на коронивирусната епидемия.

През летния период малките пациенти са постъпвали в отделението със стомашни проблеми, с гадене, с повръщане, температура, типични за летните вируси. Алергичните реакции след ухапвания и ужилвания от насекоми, също са характерни за сезона.

От март досега неколкократно медиците са изследвали деца и тийнейджъри за коронавирус. На пациенти със съмнителни симптоми веднага са били назначавани рентгенова снимка и пълна кръвна картина, и при обезпокоителни резултати са вземани проби за PCR -тестове. Пациентите със съмнения са били настанявани в изолирани помещения, а медицинският персонал ги е обгрижвал със защитни облекла до излизане на резултатите от тестовете.

До момента обаче в отделението няма регистрирани случаи на пациенти до 18 години с COVID-19.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов