Утре ще се състои третата от поредицата Забавни съботи в Етнографския музей

Мисия

28-08-2020, 16:10

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Не случайно предстоящата събота е наречена „Приказка за човешките ръце”. След като посетителите вече се запознаха с уменията на предците ни да отбраняват крепостите си и да правят хляб, посветен на Бога и светците, сега е ред да се докоснат до вековното благословение на човешките ръце да творят красота.

Чрез поколения наред, до нас са стигнали занаятите везба и дантеларство, с които ще се запознаете в събота. Ваши учители ще бъдат приятели на музея и истински майстори Маргарита Бонева, нейната ученичка Кремена Димитрова с дъщеря си Валентина и Иван Маринов. Те ще ви покажат как с много търпение и любов се прави ефирната совалкова/калоферска дантела и истинската българска шевица. Ще ви разкажат за посланията на тези старинни занаяти. Майсторите ще ви изненадат и с други неща ...

В старата къща (етнографската експозиция) ще можете да откриете „героите” на тази съботна среща – шевици и дантели от „Имало едно време ...”. Историческата експозиция също има какво още да разкаже за хилядолетния живот на Долна Оряховица и околността. Таблата на изложбата „Нашият музей през вашия поглед” вече са препълнени, но ще продължите да рисувате. В музея винаги има място за нови вдъхновения.

 

Да припомним: 29 август, 2020 (събота) от 10 до 16 ч. И още нещо: носете си маски и имайте нагласата, че всички трябва да спазваме изискванията във връзка с епидемичната обстановка!






Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов