Кристиана Кирилова със стипендия на МОН

Велико Търново Лайф

29-08-2020, 16:41

Снимка:

МШ New voices

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Завърши деветнайстото издание на престижния Меджународен конкурс „Речни ноти“ – Тутракан. 16-годишната изпълнителка Кристиана Кирилова от Музикална школа “New voices”, имаше не леката задача да се състезава в най- трудната и напрегната възрастова група. „Тази година, поради епидемиологичната обстановка в страната, Международният конкурс „Речни ноти“ протече в два етапа при индивидуалните изпълнители – онлайн етап и присъствен. От 350  подадени заявки, до присъствения етап бяха допуснати само 42 участници разпределени в пет възрастови групи от страната и чужбина“ сподели вокалният треньор Десислава Станкова.

Творческият форум е от малкото в България, включени в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2020 г., с постановление на Министерски съвет. Право на стипендия имат ученици от държавни училища, финансирани чрез МОН или от общински училища, до навършване на 18 години през 2020 г. Възпитаничката на „Ню войсис“ Кристиана достигна максимален бал точки и успя да впечетли оценяващите с оригинален репертоар и подготовка. С това засвидетелства мястото си на “Война на гласовете” – последният етап от конкурса, в който се осъществява сблъсък между участниците с най-висок брой точки от журито.  Освен Диплом, статуетка и едногодишна стипендия на МОН, гласовитата търновчанка спечели и Специалната награда на русенския вестник “Бряг”.

Председател на журитетната комисия бе уважаваният композитор Хайгашод Агасян, а  членове: Димчо Рубчев – диригент на Биг Бенд гр. Русе, Васил Делиев – композитор и диригент, Николай Текелиев – журналист и Атанас Стоянов – позната като водещ на БГ радио .

Този престижен международен форум с дългогодишни традиции се организира от Община Тутракан и Общински център за извънучилищни дейности – Тутракан.

Въпреки, че остават няколко седмици до началото на учебната година, вместо да почива ,Криси нетърпеливо подготвя репертоар за вип творческо събитие. Кристиана Кирилова, Сесил Алпер и Ралица Ганева от „Ню войсис“ бяха сред класираните участнички от кастинга на Асоциация за подкрепа на децата в Лятната академия по изкуствата. Академията ще се проведе за трета поредна година  в гр. Несебър, Хотел “Сол Несебър Палас” между 5 и 11 септември 2020 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов