31 август - Международен ден на свободата и солидарността

Животът

31-08-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес се отбелязва Международният ден на свободата и солидарността. Празникът е обявен с декларация, приета на 31 август 2005 г. в Полския град Гданск по повод 25-та годишнина от създаването в Полша на профсъюз „Солидарност".

Отбелязва се по решение на Европейския парламент от 28 септември 2005 г.

На 31 август 1980 г. в Полша е основан профсъюзът „Солидарност”, воден от Лех Валенса. Основаването му става възможно като следствие от Гданското споразумение, подписано на този ден и узаконило победата на 17-дневната стачка на работниците от корабостроителниците в града.

След създаването си „Солидарност” се превръща в център на антикомунистическото движение в Полша - от членове на консервативната местна католическа църква до левичари антикомунисти. Съюзът е подкрепян от група интелектуалци дисиденти, т.нар. Комитет за защита на работниците, създаден още през 1976 г.

Идеите на профсъюза се разпространяват бързо из Полша и в края на 1981 г. „Солидарност” има 9 милиона членове. През декември 1981 г. обаче министър-председателят Войчех Ярузелски въвежда военно положение, разпуска профсъюза и изпраща в затвора много от лидерите му. Официално „Солидарност” е забранен през октомври 1982 г. Военното положение е отменено през юли 1983 г., но много от наложените с него ограничения остават в сила.

До края на 80-те години „Солидарност” съществува като нелегална организация, поддържана от църквата и ЦРУ. Съюзът се активизира през 1988 г. и с национална стачка притиска правителството. През април 1989 г. за диалог организацията е легализирана, за да участва в предстоящите избори, на които печели бляскава победа и в края на август става водеща сила в създадената правителствена коалиция. През декември с.г. Лех Валенса е избран за президент на страната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов