Спектакълът „Гераците“ с премиера на откритата сцена в Летния театър във Велико Търново

Мисия

31-08-2020, 11:59

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът „Гераците“ по едноименната повест на Елин Пелин ще бъде представен премиерно в Летния театър в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Героите от това емблематично произведение на българската литература ще оживеят за първи път на открита сцена на 1 септември (вторник) от 20 часа. Билети се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“, а в деня на представлението ще могат да се закупят и пред Летния театър.

„Гераците“ е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър в старата столица. Гост-режисьорът Невена Митева предлага класически прочит на обичаната повест на Елин Пелин. В спектакъла участва целият драматичен състав на великотърновския театър, а постановката впечатлява не само със силна актьорска игра, но и с мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо. Сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова.

Трагичната история на Гераците ни предизвиква да се върнем към корените си, да разровим семейните архиви и да открием там дълбоко закопани родови тайни за непростими грехове. Семейството, което обединява целия спектър от човешки взаимоотношения, се разпада без никаква корист, потъпквайки патриархалните и нравствени ценности - семейно уважение, състрадателност, грижа за ближния, синовна благодарност. Разтърсваща със своята истинност за разрушената семейна хармония, тази творба е събрала в себе си вечните проблеми на живота, актуални и днес.

„Гераците“ е част от Маратона на българските спектакли, подготвен от великотърновския театър за почитателите на изкуството в старата столица. Инициативата стартира с мюзикъла „Зех тъ, Радке! Зех тъ!“. На 9 септември великотърновци и гостите на града ще могат да гледат оперетата „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Каравелов. На 12 септември от 10,30 часа е представлението на мюзикъла за деца „Патиланци“ от Александър Йосифов. Либретото на Банчо Банов е създадено по мотиви от обичаните разкази на Ран Босилек.

Спектаклите на МДТ „Константин Кисимов“ в Летния театър се осъществяват с любезното съдействие на Община Велико Търново. При лоши метеорологични условия представленията ще се проведат в голяма зала на театъра.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов