1 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

01-09-2020, 07:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На този ден през 1762 г. Стойко Владиславов (Софроний Врачански) е ръкоположен за свещеник в Котел. До официалното му ръкополагане се стига след продължителни преговори с гръцкия владика, който иска да му се платят 100 гроша. С помощта на котелските чорбаджии парите са събрани и едва тогава владиката се съгласява да извърши тържествената церемония. Софроний Врачански е пръв ученик и последовател на Паисий Хилендарски. Той разпространява българското книжно учение, произнася църковни проповеди на български език. Преписва на простонароден български език книги, съставя два сборника, прави преводи. Бурния си и мъчителен живот описва в своята оригинална творба "Житие и страдания грешнаго Софрония" (написана около 1805 г. в Букурещ, днес се намира в Санкт Петербург). Отпечатана е посмъртно във в. "Дунавски лебед" през 1861 г. (бр. 55-61).
Вестник „Дунавски лебед” започва да излиза в Белград на 1 септември 1860 г. Издава го Георги Раковски. "Дунавски лебед" е първият революционен емигрантски вестник. 23 години по-късно в Казанлък е открито първото след Освобождението педагогическо училище с тригодишен курс. Директор e Петър Стойнев. През 1914 г. край българската легация в Ниш мобилизираните българи от Вардарска Македония отказват да положат клетва за вярност на сръбския крал. Много от тях участват в Македоно-одринското опълчение и са наградени с кръстове "За храброст".
Две години по-късно по време на Първата световна война с царски манифест България обявява война на Румъния.
По света: На този ден през 1939 г. с нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Втората световна война се води в периода 1 септември 1939 г. – 2 септември 1945 г.. В нея участват 61 държави, 80% от населението на Земята. Военни действия се водят на териториите на 40 държави. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др. На този ден през 2004 г. около 9:00 сутринта (московско време) въоръжена група терористи, облечени в черни дрехи, с шахидски пояси и маски, прониква в училище в северноосетинския гр. Беслан и установява контрол върху сградата. Броят на заложниците първоначално е определен на 354. 123 от тях са деца, повечето то които около 7-8 годишни. През нощта на 1 срещу 2 септември е осъществен контакт с терористите посредством доктор Леонид Рошал. Терористите заявяват, че ще накажат и ще убият по 50 заложника за всеки убит техен и по 20 за всеки ранен. Два дни по-късно след тридневна обсада, руските спецчасти щурмуват сградата. За освобождаването на заложниците е използван газ. Щурмът на училището започва малко след 12 ч. на обяд и след час и половина неспирни престрелки и експлозии властите съобщават, че вече контролират сградата. По официални данни в училището загиват 334 души, от които 186 деца, и 11 членове на антитерористичния отряд "Алфа".

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов