Подобряват градската среда в два свищовски квартала

Животът

01-09-2020, 14:32

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес бе проведена официална церемония „Първа копка“, с която стартират дейностите в обхвата на проект „Подобряване и реновиране на градска среда ул. „Патриарх Евтимий“ и ж.к. „Симеон Ванков“ в град Свищов“, изпълняван по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.036-0007-С01/26.06.2020 г.

         В присъствието на кмета на общината г-н Генчо Генчев, председателя на Общински съвет - Свищов д-р Кристиян Кирилов, общински съветници, управители на фирмите изпълнители „Инфраинжстрой“ ЕООД и „Коев – СД“ ООД, фирмата осъществяваща строителен надзор, представители на неправителствения сектор, общинската администрация и граждани бе дадено началото на строителните дейности по обектите в обхвата на проекта.

Проектът за реконструкция и ремонт на ул. „Патриарх Евтимий“ и ж.к. „Симеон Ванков“ в град Свищов обхваща междублокови пространства с обща площ от 13 502,50 кв.м. Съгласно направените измервания за ул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат облагородени общо 5 675,00 кв.м. площи, включително и за озеленяване, а за ж.к. „Симеон Ванков“ предвидените площи за ремонт и реновиране са 7 827,50 кв.м.

Заложените дейности са насочени към подобряване и реновиране на градската среда на територията на зона за въздействие с преобладаващ социален характер в гр. Свищов – ул. „Патриарх Евтимий“ и ж.к. „Симеон Ванков“ и включват:

рехабилитация на бордюри и тротоарни настилки;

подмяна на алейните и пешеходни настилки;

обособяване на кътове за отдих;

подмяна нa елементите на градското обзавеждане – пейки, кошчета, беседки, и др.;

изграждане на детски площадки;

създаване на условия за активен отдих;

реконструкция на зелени площи и създаване на нови зелени площи;

интегриране на групите в неравностойно положение посредством създаване на достъпна среда;

монтиране на улично лед осветление и други дейности.

 

 

Изпълнението на проекта ще допринесе за устойчивото развитие на град Свищов чрез създаването на атрактивна градска и жизнена среда.

Предвижда се чрез интервенциите да бъде подобрено значително качеството на живот за жителите на района със изграждането на детски и спортни площадки, зони за отдих и цялостното облагородяване на районите.

Проектното предложение е на обща стойност 1 388 170,00 лв., от които  финансиране от ЕС чрез ЕФРР: 1 168 044,49 лева,  Национално финансиране в размер на 206 125,51 лева и собствено съфинансиране в размер на 14 000,00 Планираната продължителност на проекта е в рамките на 24 месеца, като строителните дейности ще се изпълняват до 12 месеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов