2 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

02-09-2020, 07:08

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1829 г. е подписан “Одринският мир” – договор, сложил край на Руско-турската война от 1828 г. до 1829 г. По силата на този акт Османската империя се задължава да изпълни условията на Акерманската конвенция от 1826 г. и да отстъпи на Русия областта по долното течение на р. Дунав и по Кавказкото крайбрежие на Черно море. Със специални клаузи се признава вътрешната автономия на Сърбия, както и на двете дунавски княжества - Влашко и Молдова. Гърция също получава автономия. Единствено непроменено остава положението на българския народ.

През 1877 г. Военният съвет, свикан от Главната квартира на руската армия в с. Пордим, Плевенско, приема плана за Третата атака на Плевен. В с. Пордим пристига и румънският княз Карол.

Днес е празник на Димитровград: На 2 септември 1947 г. с постановление на Министерския съвет селата Раковски и Марийно, Хасковска околия и Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище, което се провъзгласява за град - Димитровград.

Навършват се 45 години от производството на първия български бензин и дестилация на нефт АД-1 в Нефтохимическия комбинат в Бургас (1963).

По света: Япония подписва акт за безусловна капитулация, с което е поставен краят на Втората световна война (1945 г.). Същата година е провъзгласена Демократична република Виетнам.

САЩ признава независимостта на балтийските републики- Латвия, Литва и Естония (1991). Две години по-късно САЩ и Русия приемат споразумение за съвместно създаване на орбитална космическа станция.

На 2 септември са родени: юристът Димитър Греков, първият български министър на правосъдието и по-късно – министър-председател; австрийският писател Йозеф Рот; актрисата Таня Масалитинова и актьорите Джулиано Джема и Киану Рийвс.

На 2 септември умират: революционерът и писател Захари Стоянов; Пиер дьо Кубертен – инициаторът на съвременните Олимпийски игри; „бащата” на хобитите – писателят Джон Толкин.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)