Във Велико Търново помагат по проект на пострадали от домашно насилие

Мисия

03-09-2020, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В процес на изпълнение е проектът “Да не оставим нито едно нуждаещо се лице без грижа - Защита на правата  на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново в условията на пандемия”

 През юни 2020 г. Фондация „Български център за джендър изследвания”/ БЦДИ/ -София и БЦДИ - клон Хасково започнаха изпълнението на Проект “Да не оставим нито едно нуждаещо се лице без грижа - Защита на правата  на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново в условията на пандемия”, подкрепен финансово по Договор № 93-00-152/08.06.2020 г за безвъзмездна финансова помощ от Министерство на правосъдието Р България.

 Срокът за изпълнението на проекта е до октомври 2020 г. Изпълнението на проекта ще осигури и подкрепи продължаване на предоставянето на услугите за жертви на домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново, които включват безплатни консултации за пострадалите лица с психолог и юрист (съгласно чл. 5, ал. 1, т. 6 от Закона за защита от домашното насилие- ЗЗДН), както  и изпълнение на специализирана програма за извършители на насилие по чл. 5, ал. 1, т. 5 от ЗЗДН.

Проектът е в процес на изпълнение в посочените четири града и предвижда да бъдат обгрижени 50 лица, пострадали от домашно насилие, както и 5-ма извършители на насилие,  които ще бъдат включени в специализирани програми.

Програма за социално-психологическо консултиране. Тя включва изслушване на заявения проблем, помощ при идентифицирането на актовете на домашното насилие, търсене на ресурси за справяне и подкрепяща среда; социално застъпничество и посредничество; придружаване до институции.

Програма по овластяване и психологическа подкрепа. Програмата включва  терапевтична работа по преодоляване на травмата, активиране на собствените ресурси за излизане от ситуацията на насилие и реинтеграция в обществото.

Програма за юридическо консултиране е съществен елемент за подпомагане на пострадалите лица за вземане на решение за справяне с проблема. Тя спомага за очертаване на реално възможните законови действия, които лицето може да предприеме за своята защита, както и за подреждане на неговите приоритети. Програмата включва застъпничество и подкрепа при започване на процедури за закрила във връзка със ЗЗДН.

Специализираната програма за извършители включва различни модули и тренинги за промяна в ценностната система, в начина на мислене, нагласите за справяне с  агресивното поведение, със стереотипи, предразсъдъци и зависимости. Основна цел е придобиването на нова нагласа и разбиране на насилието като неприемлив модел на поведение чрез осъзнаване на собственото агресивно поведение по отношение на близки хора и придобиване на нови навици за решаване на конфликти и спорове без използване на агресия.

Проектът включва и дейности по изготвяне и разпространение на информационни материали по въпросите, свързани с превенция на домашното насилие, които ще бъдат разпространявани в печатен и в  електронен формат.

За срока на проекта има възможност за още юридически и психологически консултации на пострадали лица от В. Търново.

За горепосочените услуги потенциалните ползуватели и участници в програмите могат да бъдат насочвани към:

Фондация БЦДИ- София/ за София и връзка с Велико Търново/ - Адрес: бул. „Васил Левски” 33, София 1142, Тел.: 02/963 53 57, e-mail: office@bgrf.org

Кризисен център за лица Велико Търново - 0882 062166

 

И чрез безплатната денонощна телефонна линия за професионална подкрепа на жертви на домашно насилие на Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола”, действаща на национално ниво - 0800 11 977



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов