5 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

05-09-2020, 06:16

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Денят 5 септември в България:

1280 г. - издаден е документ за търговията на генуезката колония в Месемврия. Той е регистриран при нотариуса на генуезката колония в Константинопол и задължава търговеца Корадо Траверие да занесе “с търговска цел” 200 златни перпера в Месемврия (Несебър), като 75 % от печалбата да предаде на заемодателя.

1871 г. - с подкрепата на руския посланик в Турция ген. Николай Игнатиев за вселенски патриарх в Цариград е избран Антим VI.

1881 г. - в София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките). Заседанието е председателствано от проф. Марин Дринов.

1990 г. - умира Иван Михайлов (Иван Михайлов Гаврилов) (Ванче Михайлов, Скромнио) – български македонски революционер, един от лидерите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).

1945 г. - доктор Георги Михов Димитров (Гемето) получава разрешение да напусне страната и да замине за Италия и САЩ.

1953 г. - с решение на Политбюро на ЦК на БКП от лагера в Белене са освободени 584 души. Лагерът е закрит, а останалите 485 "вражески и престъпни елементи" са предадени на съдебна процедура.

1943 г. – в хода на втората световна война фелдмаршал Кайтел настоява пред ген. Никола Михов германският тил между Солун и Атина да се охранява от българска войска, но му е отказано.

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир.

1944 г. - правителството на България скъсва съюза с Германия и взема тайно решение да обяви война на Германия на 8 септември същата година. (обявяването на война е отложено за 8 септември 1944 г. по тактически причини, свързани с изтеглянето на българските войски от Македония).

Денят 5 септември по света:

1812 г. - започва Бородинската битка между руската армия, командвана от генерал Михаил Иларионович Голенищев-Кутузов (120 000 души и 640 оръдия) и френската армия на Наполеон I (130 000 – 135 000 души и 587 оръдия). В нея руската армия загубва 44 000 души, но запазва основните си сили, отстъпва към Москва, а след това я изоставя. След успешно маневриране в района на село Тарутино, ходът на войната започва да се определя от стратегията на Кутузов, изградена върху разгрома на противника в ред последователни сражения.

1905 г. - в Портсмут (САЩ) е подписан мирният договор между Русия и Япония. Така е сложен край на избухналата на 10 февруари 1904 г. война между двете държави. Конфликтът избухва вследствие съперничеството на двете страни за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.

1914 г. - започва Битката при Марна между англо-френските и германските войски.

1919 г. - умира Василий Иванович Чапаев - руски военачалник, командир на дивизия в Червената армия по време на Гражданската война в Русия.

1972 г. - палестински террористи от организацията „Черен септември” проникват на територията на Олимпийското село в Мюнхен и задържат за заложници членове на израелския състав. Убит е треньорът по борба Моше Вейнберг, а след това е разстрелян и щангистът Йосиф Романо. Общо 10 спортисти, треньори и съдии са взети за заложници. Всички са убити.

1997 - умира майка Тереза (светско име Агнес Гонджа Бояджиу) - мисионерка; албанка по произход, доктор по богословие. За столица на Летните Олимпийските игри през 2004 г. е избрана Атина.

На 5 септември са родени: 1735 г. - роден е Йохан Кристиан Бах - единадесетият и най – малък син на Йохан Себастиан Бах. Наричан е „Миланският”, а след това „Лондонският” Бах, защото прекарва значителна част от живота си в тези градове. 1817 г. - роден е Алексей Константинович Толстой - руски писател и граф. През 1896 г. е роден Сергей Румянцев (псевдоним на Димитър Диловски Митов) - български поет. През 1946 г. е роден Фреди Меркюри - английски певец и композитор.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов