135-годишнината от Съединението на България бе отбелязана в Свищов - velikotarnovo.utre.bg

135-годишнината от Съединението на България бе отбелязана в Свищов

06 септември 2020, 12:44 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Свищов

      По случай националния празник на България – 6-ти септември община Свищов организира общоградско поклонение, което се проведе пред паметника на Свободата в града. Десетки жители на Свищов се събраха, за да отдадат почитта си към героите на България. Прочувствено слово пред присъстващите произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който направи ретроспекция на събитията преди 135 години, допринесли за Съединението на Източна Румелия с Княжество България. „Днес почитаме несломимия български дух и паметта на всички посветили се на националната идеология за силна и единна България.“, каза в словото си той и подчерта, че със Съединението през 1885 години една мечта на всички българи, за самостоятелно и равноправно участие в модерната история на Европа е сбъдната.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха кметът на Общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проф. Марияна Божинова, началникът на РСПБЗН - Свищов инж. Светлин Михайлов, от името на началника на РУ на МВР – Свищов гл. инсп. Момчил Златев, политически партии, общински предприятия, културни институции, учебни заведения, неправителствени организации и сдружения, граждани.

На празничния 6-ти септември всички присъстващи отдадоха почит с едно минутно мълчание и поклон пред героите, а химнът на Република България допринесе за чувството на национална идентичност във всеки от тях.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета