Настанените в приемни семейства деца най-често се осиновяват

Животът

07-09-2020, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Децата, настанени в приемни семейства, най-често се осиновяват, сочат данни от проект „Приеми ме“ 2015 на Агенцията за социално подпомагане (АСП). От началото на годината 427 деца са напуснали „професионалните“ си родители, като половината – 214, са заживели с осиновителите си. Само през юли техният брой е 113. Паралелно с дейностите по осиновяване АСП работи усилено и по реинтеграция на деца в биологичните им семейства. От януари до момента 815 деца са били върнати на родителите, като в 59 от случаите дейностите са били част от проект „Приеми ме“ 2015. Чрез него 27 деца са били настанени в социална услуга от резидентен тип или специализирана институция.

В момента в приемни семейства се отглеждат 1805 деца. През юли комисиите по приемна грижа към регионалните дирекции за социално подпомагане са утвърдили и вписали в регистъра 6 нови професионални приемни семейства, а 19 са заличени. Така общият брой на приемните семейства е 2003, като в 1529 от тях има настанени по едно или повече деца.

Най-малко от приемна грижа се възползват в областите Кърджали и Търговище, където над 50% от регистрираните приемни семейства в момента не се грижат за деца. Според анализ на Агенцията за социално подпомагане най-голям процент от неангажираните приемни семейства са заявили желание да се грижат за дете с различен профил от наличния. Друга част не са приели при тях да се настани дете за определен период.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов