Депутатите решиха кога ще се учи дистанционно

Животът

09-09-2020, 15:26

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През учебната 2020/2021 г. дистанционна форма на обучение ще може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка, реши парламентът с приемането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене.

Дистанционното обучение за повече от 30 учебни дни ще бъде възможно, ако поради здравословни причини, присъствието на ученика в училище поставя в риск живота и здравето му или живота и здравето на човек, с който живее на един адрес, както и по избор на ученика и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието. 

Дистанционно обучение до 30 учебни дни ще се разрешава със заповед от директора на училището.

Държавата ще компенсира разходите за отглеждане и обучение на децата, за които няма места в държавните и общинските детски градини.

Тези текстове от промените в Закона за предучилищното и училищното образование влизат в сила от 1 януари 2021 г., реши още парламентът.

На днешното заседание Народното събрание прие окончателно и задължителното предучилищно образование да обхваща четиригодишните деца.

Промяната в Закона за училищното и предучилищното образование бе гласувана със гласовете на 107 народни представители, против - 12, въздържали се - 14.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че предучилищната възраст е ключова за детското развитие.

Това е периодът, в който в най-голяма степен се формират социалноемоционалните, когнитивните и интелектуалните и най-вече езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български, отбеляза министърът.

Всички международни изследвания показват голяма разлика между децата, които са посещавали детска градина в предучилищна възраст и тези, които не са посещавали. Тази разлика е още по-видима за деца, чиито майчин език не е на съответната образователна система, обясни министър Вълчев.

Той бе категоричен, че това е най-важната интеграционна мярка. Такава стъпка по думите му са предприели вече във Франция и Румъния. Министър Вълчев цитира данни от проучване сред началните учители, според 92 на сто от анкетираните има разлика между децата, които са били в детска градина и тези, които не са били.

Принцип на задължителност има във всяка една образователна система и той е необходим, за да гарантира правото на децата, посочи министърът. Правото на децата на образование се гарантира чрез задължение на родителите, каза той.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов