10 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

10-09-2020, 07:15

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На тази дата Васил Левски създава първия революционен окръг с център тетевенското село Голям Извор (1872).
10 септември 1915 година – в България е обявена обща мобилизация за участие в Първата световна война.
През 1924 г. е подписана българо-гръцката спогодба Калфов - Политис за осигуряване на националните и културните права на българското малцинство в Гърция и на гръцкото малцинство в България.
На 10 септември по света: 1588 г. - в Англия се завръща морската експедиция на Томас Кавендиш – третата, обиколила света.
През 1855 г. по време на Кримската война, след 11-месечна обсада руската военноморска база Севастопол е завзета от Англо-френските войски. През 1855 г. военните действия се водят по всички фронтове, но решаващ остава Кримският фронт. Руските войски са принудени да напуснат Севастопол. В края на 1855 г. военните действия са прекратени. Русия е в дипломатическа изолация и е принудена да сключи тежкия за нея Парижки мирен договор (1856 г.).
1919 г. - подписан е Сенжерменският мирен договор между Съглашенските сили и Австрия. Той е вторият (след Версайския) от договорите, с които се приключва Първата световна война. С него се постановява разчленяването на голямата Австро-унгарска империя.
През 1921 година на тази дата е открит участък от първата в света автомагистрала край Берлин.
1964 г. - в Кипър се разполагат войски на ООН за намаляване на напрежението между гръцкото и турското население на острова.
През 1981 г. картината "Герника" на Пабло Пикасо е върната от Ню Йорк в Испания. Пабло Пикасо е един от най-големите художници на ХХ в. По произход е испанец, роден е през 1881 г. в Каталония, твори във Франция. В началото на ХХ в. ("син" и "розов" период) създава "Девойка с топка" ( 1905 г.). През 1907 г. е един от основоположниците на кубизма.
На 10 септември са родени: През 1841 г. е роден Филип Стефанов Щърбанов – български революционер, църковно-просветен и обществен деец, търговец. Участва в борбата за извоюване на самостоятелна Българска църква и е един от основателите на читалището в Панагюрище (1865 г.). Член е на Панагюрския революционен комитет от 1871 г. На 10 септември са родени още певицата Йорданка Христова, актьорът Андрей Баташов, журналистката Милена Милотинова, режисьорът Гай Ричи.
10 септември е Международен ден за предотвратяване на самоубийствата – чества се по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов