Цвета Галунова подкрепи деца с диабет с участие в клипа „Обединени”

Велико Търново Лайф

10-09-2020, 13:11

Снимка:

Асоциация Докосни дъгата

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът насочва вниманието към заболяването и ни напомня да сме непримирими към агресията

Спортът, музиката и танците обединиха куп звездни български спортисти, деца и младежи в значима социална инициатива. Песента "Обединени", създадена по идея на асоциация „Докосни дъгата“, излиза едновременно на български и английски език, поставяйки си за цел да провокира вниманието на младите хора и световната общественост към превенция и ограничаване на агресията във всичките й форми, както и към приобщаване на децата и младежите с диабет тип 1.

Музикалната творба, която е с кънтри звучене, се изпълнява от популярната певица Valentina, а главни герои във видеото към нея са децата и младежите с диабет от Асоциация „Докосни дъгата“, подкрепени от куп именити български спортисти. Сред тях са боксовите звезди и медалисти от редица престижни световни форуми Станимира Петрова, Радослав Панталеев и Даниел Асенов – Тайсъна, олимпийската медалистка по борба Елица Янкова, златното момиче по художествена гимнастика Ренета Камберова и световния шампион по самбо Божидар Темелков. Сред участниците във видеото, подкрепили с цялото си сърце социалната кауза, са и куп футболни звезди, сред които играчите на младежкия национален отбор по футбол заедно с техния наставник Александър Димитров. Списъкът допълват Георги Терзиев от Лудогорец, Иван Турицов, Тонислав Йорданов, Валентин Антов, Асен Дончев, Йоан Бауренски и Християн Петров от ЦСКА-София, както и таланти от детската школа на „армейците“. В клипа участие взимат още Илиан Илиев – младши и Виктор Попов от ПФК Черно море, Петко Христов от Фиорентина, Георги Русев от ЦСКА 1948, Българският спорт в „Обединени“ е представен и от Йордан Минчев – баскетболист от БК „Левски Лукойл“, младежи от „Волейболна академия Стойчев – Казийски“ с главен треньор Велизар Пашов и треньор Валери Банчев, както и от Цвета Галунова – международен майстор по шахмат.

Мисията на музикалния двуезичен видеоклип "Обединени" е да покаже, че всяка форма на изкуство и спорт спомагат за създаването на един по-добър свят, както и да запознае младежите по цялото земно кълбо с ползите от спортните дейности, изграждащи умения за справяне с трудностите, спортсменски дух, уважение, толерантност и приятелство. Проектът "Обединени" атакува нарастващата агресия сред младежта, където все по-често за съжаление се забелязва език на омразата, дискриминация, расизъм и дори случаи, в които деца нараняват свои връстници.

Спортът, музиката и танците се считат за едни от най-достъпните начини за интеграция и изразходване на насъбралата се негативна енергия – точно поради тази причина „Обединени“ отправя послание за екипност и насочва вниманието към физическа активност като алтернатива на агресията, както и към поддържане на добрия тонус и здравословния начин на живот.

От асоциация „Докосни дъгата“ се надяват за пореден път да успеят да провокират и по-голяма обществена ангажираност към проблемите на децата с диабет, за да може хората по света и у нас, обединени, да им осигурят повече възможности за пълноценен живот. В последните години диабетът все по-често се среща при малчуганите и тийнейджърите, като сред основните причини за това специалистите изтъкват не само наследствеността, но и нездравословният начин на живот и хранене, стресът и липсата на физическа активност. Но те са като всички останали деца – играят, изпитват емоции, мечтаят и търсят приятели. Отличава ги единствено това, че всеки ден им се налага да следят нивото на кръвната си захар и при нужда да приемат инсулин. Точно заради това децата и младежите на асоциация „Докосни дъгата“ застават смело с лицата си във видеоклипа на „Обединени“ с идеята да насърчат свои връстници с диабет от целия свят да не се чувстват различни, а да имат куража да излязат и със силен глас да кажат на обществото: „Да, аз имам диабет, но не се срамувам от това и не се страхувам. Просто искам да бъда приет.“

Песента и видеоклипът "Обединени" са част от кампанията, съпътстваща реализацията на проекта на асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта – “Младите хора – Бъдещето на България – в действие”, който се изпълнява по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов