Гимназията по туризъм се включва в Европейските дни на наследството

Животът

11-09-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За втора поредна година най-голямата професионална гимназия в областта ще се включи в инициативата, която е  съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия. „Европа, общо наследство” – това е надсловът за тази година. Събитията ще се провеждат през целия месец септември.

По традиция, осмокласниците на Гимназията по туризъм ще бъдат запознати с емблематичните паметници на културно-историческото наследство на Велико Търново.

Екскурзоводи ще са абитуриентите от специалност „Туристическа анимация“, а техни помощници - учениците от специалност „Екскурзоводство“ от XI клас. Те са избрали атрактивното име на маршрута „Нагоре, надолу и по стъпалата – трите посоки на Велико Търново“, за да бъдат усмихнати туристите им.

Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Във връзка с това, със съдействието на Информационен център Европа Директно, В. Търново,  ще бъде организиран пътуващият урок „България е Европа“ до Свещарска гробница - обект на ЮНЕСКО. В него ще участват ученици от VIII до XIIклас, които през учебната 2019/2020 година са спечелили призови места на национални и регионални състезания. Ученическият съвет, който e основен организатор на пътуващия урок, ще покани в него да се включат и осмокласниците, приети с най-висок успех в специалността си – „Рекламна графика“; „Администратор в хотелиерството“, „Кетъринг“, „Ресторантьор“, „Организация на туризма и свободното време“ и „Екскурзоводство“.

По време на пътуващия урок учениците ще попълват „Дневник на пътешественика“, в който има и карта по маршрута. В него те ще отговарят на предварително зададени въпроси, свързани с посещаваните обекти и накрая ще предложат идеи за атрактивната реклама на обекта и неговото опазване и съхранение.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов