135 тежки катастрофи със 7 убити и 174 ранени, от които 23 деца, са станали през 2020 г. в областта

Животът

11-09-2020, 15:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

16 - 22 септември е определена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност

Дни преди началото на новата учебна година Областната дирекция на МВР в старата столица проведе традиционна работна среща с началника на Регионалното управление на образованието, на която са набелязани конкретни дейности, свързани с откриването на учебната година и за недопускане на нарушения на обществения ред. Проведени са работни срещи и с директорите на училища и детски заведения в областта, на които са обсъдени начините на охрана, пропускателния режим, начините за недопускане на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства и охранителните фирми и РУ. 
Извършени са охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини. Проведени са работни срещи с представители на частни охранителни фирми, които извършват охрана и пропускателен режим в детските градини и учебните заведения.
Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите. 
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
Полицейските служители, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.  
Продължават съвместните графици за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.
На първи септември стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По повод на тази кампания седмицата 16 - 22 септември е определена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, като 16 септември е обявен за „Ден на превенцията“ и ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. В тази връзка служители на сектор „Пътна полиция“, съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост и областна управа в районите на всички учебни заведения ще се извърши оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасеността на входовете им.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

От началото на годината до 31 август 2020 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 135 тежки пътно-транспортни произшествия, със 7 убити и 174 ранени граждани. За същия период на миналата година произшествията са били 138, с 13 убити и 208 ранени граждани. Статистиката сочи намаляване на пътните инциденти с 3, намаляване и на загиналите и ранени граждани, съответно с 6 и 34.
От началото на годината до 31.08.20 г. в тежки пътни инциденти, настъпили на територията на ОДМВР В. Търново са пострадали 23 деца в различните видове възрастови групи. За същия период на 2019 г. те са 25. Загинали и за двата периода няма. Като пешеходци са пострадали 5 деца, като водачи – 4, а като пътници – 14. Най-висок е пътният травматизъм във възрастовата група от 15 до 18 години. През последните години се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на пътния травматизъм сред подрастващите на територията на област В. Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов