Статуята на бог Асклепий в Търново – похищавана, уникална и внушителна

Мисия

12-09-2020, 13:00

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всеки посетител в Археологическия музей във Велико Търново е посрещан от статуята на бог Асклепий. Малцина, обаче знаят нейната история.

Статуята е изработена от мрамор, висока е 1,78 м; а с плинтата под нея -  1,83 м. ️Богът на медицината е в цял ръст, представен в иконографския тип Giustini. Липсват главата и дясната ръка. Статуята е полирана и изработена пластично. Фигурата е наметната с химатион, който пада на красиви дипли. В долната лява част на дрехата личат два пискюла със змиевидна форма. До левия крак има цилиндрична кутия (scrinium), а зад нея две редици с по три ролки свитъци (volumina). Това е една от осемте статуи по римският свят, където Асклепий е изобразен със скриниум.
Статуята е открита през 1985 г. от археолога Румен Иванов при проучвания на сграда, вероятно гимназион, в римския град Никополис ад Иструм - Niсopolis ad Istrumд.
След реставрация мраморното божество е експонирано в археологическия резерват Никополис ад Иструм - Niсopolis ad Istrum, откъдето през април 1994 г. е откраднато по поръчка на търговец на антики. Това е първата голяма кражба на експонирана антика в най-новата ни история. Крадците вдигат статуята с лебедка, натоварват я в ремарке и я откарват в свищовското село Драгомирово. Там, увит в стари черги, мраморният бог е заровен в пълна със слама яма под сайванта на един от съучастниците.
През ноември 1994 г. статуята е открита при полицейска акция край с. Пейчиново, община Бяла, където е трябвало да стане размяната и плащането на кражбата. Задържани са шестима мъже - преки извършители на обира, но поръчителят успява да се измъкне. След шумно съдебно дело шестимата похитители на античния уникат получават общо 72 години затвор.
Днес античният бог на медицината е експониран в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов