Не пропускайте премиерата на зрелищния „Мулан“ днес в Летния театър

Мисия

13-09-2020, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес „Лятно кино под звездите“ във Велико Търново представя премиерна прожекция на игралната версия на "Мулан" - дублиран на български език.

Летната е игрален римейк на едноименната анимация от 1998 г., по китайска поема от VI век.
Китайско момиче се преструва на воин-мъж, за да спаси стария си баща. Мулан (Лю Ифей) самоотвержено влиза в битка със завоевателите на Китай на мястото на баща си, защитавайки честта на семейството и народа си.
Императорът на Китай издава указ, че по един мъж от всяко семейство трябва да служи в армията, за да защитава страната от нашествията на севера. Тогава Хуа Мулан, най-голямата дъщеря на уважаван воин, предприема стъпки, за да заеме мястото на болния си баща. Традиционно облекло, приказни градини, царствен дух и непренебрежими семейни закони посрещат задаващото се размирно време в автентичната атмосфера на величествения Китай.
Семейството на Мулан я подготвя за щастлив семеен живот, а на годеника си е представена като тиха, сдържана, изящна и дисциплинирана. Тя обещава, че няма да посрами родата - и се преоблича в мъжки дрехи, присъединява се към воините и тръгва на опасен поход в подножието на заснежени гори, за да спре нашествието на хуните. Съпровожда я забавна и приказлива птица-феникс (дракончето Мушу в оригиналния филм).
Маскирана като мъж на име Хуа Джун, Мулан изучава всяка част от пътя на истинските воини и впряга цялата си вътрешна сила, за да развие потенциала си. Тя отказва да бъде просто една съвършена част от неизменните семейни и дори национални традиции, приемайки брак, предварително уговорен от баща й. И решава да се бие наравно с мъжете в родината си. След изключително тежка подготовка по бойни изкуства, тренировка на духа и уменията, смелото момиче щя трябва да защити дръзкото решение, което взима, а именно – да се превъплъти в мъжки образ и да го защитава докрай.
Това епично пътешествие ще превърне Мулан в легендарен воин и ще й спечели уважението на цялата нация и гордостта на баща й. Но пътят няма да е лек...
В ролята на китайския император е Джет Ли, Дони Йен се превъплъщава в командира капитан Тунг (Шанг в анимацията), учител и командир на Мулан, а като злодея - безмилостния предводител на хуните Бьори кан (Шан Ю в оригиналния филм) ще видим Джейсън Скот Лий. Властната вещица Шиан Лан се играе от Гонг Ли.
Снимките са осъществени през август-ноември 2018 г. в Китай и Нова Зеландия.

Летен театър в парк "Марно поле" разполага с 1500 места и огромен екран с размерите на триетажна сграда. Прожекциите се осъществяват с най-модерна кинопрожекционна Christie CP2230 и озвучителна техника Dolby Digital. Събитието "Лятно кино под звездите" се организира от Община Велико Търново и е по инициатива на кмета Д-р Инж. Даниел Панов. Съорганизатор и технически изпълнител е Кино "Кинополис - Искра Велико Търново".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов