13 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

13-09-2020, 06:19

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1827 г. Цариградския патриарх Агатангел изпраща писмо на угровлашкия митрополит Григорий, в което се обявява срещу превеждането на части от Новия завет на говорим български език.

Иларион Макариополски е посрещнат през 1872 г. тържествено в Търново, след като е избран за митрополит на Търновската епархия.

През 1875 г. - дни преди избухването на Старозагорското въстание в телеграма до руския генерален консул в Букурещ руският посланик в Цариград ген. Николай Игнатиев се обявява срещу намерението на българската емиграция да организира въстание. "Изяснете на българите – пише той, безумието и вредата от опитите, обречени на неуспех... Обстоятелствата сега са неблагоприятни. Нека запазят средства и кръв за друга минута.".

През 1877 г., за да възстанови целостта на отбранителните си позиции, Осман паша предприема ожесточени атаки срещу завзетия от румънските войски Гривицки редут.

През 1908 г. от 7 до 13 септември в Солун се провежда учредителен конгрес на Съюза на българските конституционни клубове в Турция. На игрище "Ботев" в Пловдив се провежда първият държавен шампионат по лека атлетика.

През 1929 г. е роден българският оперен певец Николай Гяуров. През 1996 г. - оригиналът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на Атонския полуостров (Света гора), но по-късно е върнат обратно.

По света: 1759 г. - с битката при Квебек между английските и френски войски завършва британското завоюване на Северна Америка. През 1902 г. във Великобритания за първи път като доказателство за вина са използвани пръстови отпечатъци, снети от мястото на престъплението.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов