Представят официално експонираното писмо на императорите Семтимий Север и Каракала в Никополис ад Иструм

Мисия

13-09-2020, 10:19

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Регионалният исторически музей във Велико Търново ще представи официално експонираното писмо на императорите Семтимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм - Niсopolis ad Istrum в 11,00 ч. на 18 септември 2020 г. в Археологически резерват Никополис ад Иструм - Niсopolis ad Istrum до село Никюп, община Велико Търново.

Императорското писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм - Niсopolis ad Istrumе е епиграфски паметник от III век. фрагментираният надпис е каменен препис на оригиналното писмо на двамата императори до жителите на античния град с благодарност за финансовата помощ, която им оказват. Това е единственото пълно императорско писмо открито на територията на България.
Чрез проектът „Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализация”, финансиран по програма „Ти и Lidl за по-добър живот” и реализиран от Сдружение „Бъдеще за Никюп” и Регионален исторически музей - Велико Търново се осъществи консервиране и експониране на уникален артефакт на близо 2000 години в автентичната му среда. Представянето на императорското писмо във вида, в който е бил в античността, обогатява неповторимата атмосфера в най-добре запазения римски град в България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов