На 118 произшествия са се отзовали горнооряховските огнеборци от началото на годината

Мисия

14-09-2020, 16:09

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 118 произшествия са се отзовали дежурните екипи в РСПБЗН Г. Оряховица от началото на годината до 31 август. а същия период на изминалата година произшествията са били 112. Огнеборците са гасили 115 пожара, срещи 100 за осемте месеца на миналата година. Пожарите с нанесени материални щети от началото  на 2020 са 25, а тези през 2019 г. - 33. При пожарите без нанесени щети се забелязва увеличение за поредна година. През 2020 г. те са 90 срещу 67 през 2019 г. Това представлява увеличение с 23 броя пожари, или с 33%.
Интензивността на повикванията също бележи трайно увеличение за последните три години, като за 2020 г тя е 0,7 срещу 0,65 за 2019 г.
От началото на годината РСПБЗН е участвала в 3 технически помощни операции, 1 дежурство, 3 пъти горнооряховските пожарникари са оказвали помощ на други РСПБЗН. През този период има две лъжливи повиквания, за разлика от същия период на миналата година, когато не е имало никакви лъжливи повиквания.
За периода няма загинали или пострадали граждани. През същия период за 2019 г. е пострадал един човек, а трима са загинали. Така добрата тенденция да се приключва периода без загинали, започнала през 2017 г. е възстановена.
Първият пожарникарски събор в България е открит на 14 септември 1905 г. в София, по инициатива на 17 пожарни командири и деятели на пожарното дело. Съборът е едно от най-значимите събития с програмно значение в историята на пожарното и спасителното дело в страната, по време на което с абсолютно мнозинство е взето решение да се основе пожарникарско дружество в България.
Сведения за организирана противопожарна защита в Горна Оряховица има от 1938 г., когато е построена сградата на противопожарната служба. Тогава пожарникарите са използвали единствения за тогавашното време противопожарен автомобил Фиат 31. Днес службата може да се похвали с двата пожарни автомобила - Ивеко Дейли и Ивеко Еврокарго, получени през 2014 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“, тъй като с остарялата и амортизирана техника и оборудване е все по-трудно се осигуряват безпроблемните дежурства.
За всички добри тенденции и за успешното развитие на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Горна Оряховица, заслугата не е само на огнеборците, а е резултат от успешното им сътрудничество с различни инстанции. Затова ръководството на противопожарната служба най-сърдечно благодари на ръководството на Общината, на фирмите в района и на службите, с които си сътрудничи за подкрепата и за все по-голямото разбиране проявявано от тяхна страна към проблемите по обезопасяване на обектите.
Професията, която сте избрали, е трудна, отговорна и изискваща самодисциплина и лоялност, затова продължавайте да изпълнявате своя хуманен дълг към обществото с много воля и усърдие. С признателност и уважение към Вашия труд Ви благодаря за куража, всеотдайността и професионализма, за своевременните и отговорни решения, които вземате в рискови ситуации, се казва в поздравителния адрес на кмета на Общината инж. Добромир Добрев до служителите на РСПБЗН – Горна Оряховица.
Пожелание за здраве, щастие и безаварийна работа към всички бивши и настоящи огнеборци и техните семейства отправя и началникът на горнооряховската РСПБЗН гл. инспектор Георги Тодоров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов