Кметът Даниел Панов се срещна с посланик Мюриел Берсе Коен

Мисия

14-09-2020, 18:03

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Екология, образование, културно наследство и местно самоуправление – във фокуса на партньорството между Велико Търново и Швейцария

Посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен посети Велико Търново, където бе посрещната от кмета Даниел Панов. Двамата проведоха работна среща, по време на която бе подчертано доброто двустранно сътрудничество и посоките, в които то може да се развива и разширява. Една от стъпките е и партньорство между Велико Търново и град със сходен профил – богато културно-историческо наследство, средище на образованието и културата, икономически център.

„Швейцария има много добър опит в сферата на екологията и разделното събиране и третиране на отпадъците, а също и в областта на местното самоуправление и децентрализацията. Това са много важни области, в които обмяната на опит, изучаването и прилагането на добри практики ще са от полза за всички български общини. Същото важи за опазването на културно-историческото наследство, за моделите, по които могат да бъдат подкрепяни собствениците на частните сгради с културна стойност“, коментира кметът Даниел Панов.

Сферата на образованието и моделите на реакция при бедствия и аварии също бяха набелязани като сфери за разширяване на партньорството.

Сред темите бе и очакваното увеличение на финансирането по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Предстои конкретизиране на приоритетите на финансовата помощ, за да не се дублират мерките с други програми и механизми.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)