Първият звънец удари за над 3 700 ученици от училищата на община Горна Оряховица

Мисия

15-09-2020, 17:27

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Малко необичайно, но много празнично започна новата учебна година във всички училища на община Горна Оряховица. Необичайно - заради наложените строги противоепидемични мерки срещу коронавируса. Във всяко учебно заведение има разработен план за действие, за да бъде защитено максимално здравето на учениците и учителите. И празнично, защото на 15 септември училищата отново се изпълват с детски гласове и усмивки.
Така с настроение започна новата учебна година в горнооряховска община за над 3 700 ученици от 2 средни, 9 основни и 5 професионални гимназии, от които 1 общинска и 4 държавни. За първи път училищния праг прекрачиха 277 първокласници. Всички те получиха по традиция книжка със специално посвещение от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът тази година удари първия учебен звънец с децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица. Председателят на Общинския съвет Димитър Николов откри новата учебна година заедно с учениците от СУ „Георги Измирлиев“ и ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Празничното настроение с възпитаниците на СУ „Вичо Грънчаров“ сподели заместник-кметът инж. Деница Коева, секретарят на Общината Анелия Димитрова удари първия звънец с учениците от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Поликраище. Гост на празника в първия учебен ден в СУ „Иван Вазов“ бе заместник-кметът Николай Георгиев. Заместник-кметът Пламен Мадемов даде старт на новата учебна година в ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци, а в ОУ „Климент Охридски“ в Драганово гостува заместник-кметът Стефчо Алипиев. На първия учебен ден в училищата от общината присъстваха представители на отдел „Хуманитарни дейности“, както и общински съветници.
Учебните заведения посрещнаха своите възпитаници обновени, освежени и с различни нови придобивки.
От тази година с решение на министерския съвет две от общинските училища са включени в списъка на иновативните училища в Република България за предстоящата учебна година. Това са СУ „Георги Измирлиев“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица.
В 5 от общинските училища се очакват по-малко от 80 ученици. Това са ОУ „Елин Пелин” в Първомайци” с 68 ученици,         ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище с 40 ученици, ОУ „Отец Паисий” в Писарево с 25 ученици, ОУ „Васил Левски“ във Върбица с 48 ученици и ОУ „Климент Охридски“ в Драганово със 70 ученици. Тези учебни заведения от 15 септември до края на календарната 2020 година ще се дофинансират от бюджета на Общината в размер на 42 644 лв.
На територията на община Горна Оряховица функционират 10 детски градини, като към 5 от тях има и филиали. През новата учебна година там ще се обучават общо 1200 деца, като новозаписаните са 315.
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов