Алекс Дешков и Дани Арсов с нови победи в картинг шампионата

Спорт

17-09-2020, 11:02

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

И двамата великотърновски пилоти спечелиха битката в своите класове и в третия кръг от шампионата на Националните картинг серии, който се проведе миналата неделя - 12-13.09.2020 година на пистата в град Хасково.
В по-многобройният и оспорван клас MINI 60, Алекс Дешков изправи на крака публиката с атрактивното си представяне, като на два пъти подобри рекорда на пистата в своя клас. След пол-позишън и спечелен един от двата квалификационни хийта, той стартира от водещата позиция в първия състезателен манш. Още на старта беше изпреварен от двама пилоти поради грешка от негова страна, а и заради по-добрата за стартиране втора позиция. След две последователни изпреварвания обаче, Алекс спечели първия манш. Във втория финал отново загуби лидерството на старта, но след това бързо навакса и зае втора позиция - плътно след временния водач от Македония. В предпоследния завой на последната обиколка - 50 метра преди финалната права, Дешков успя да изненада македонския пилот и с майсторска маневра финишира първи. Така пилотът на "Планекс инфраструктура" отново е с максимален брой точки и убедително води във временното класиране. Предстоят още три кръга на Националните картинг серии, на които Алекс Дешков и неговия екип очакват отлично представяне.

В по-горния клас - Rotax Junior, Дани Арсов беше изключително постоянен и методичен през целия уикенд и с всяка следваща сесия подобряваше карането си. Постигнатите с подкрепата на BARDAHL и бензиностанция Liqui Moly Велико Търново скорост и времена (също с рекорд на пистата в неговия клас) изненадаха дори и екипа му, като Дани спечели убедително квалификацията и двата съботни манша (хийтове) за определяне на стартовата позиция в неделните финали. За съжаление, смесването на машини от 3 различни класа в един старт, доведе до карамбол в първия финал, в резултат на което, въпреки че отново беше най-бърз от всички в своя клас (а дори и от повечето състезатели от по-горните класове, с които караха в сесията), пилотът на GO GRILL финишира втори в своя клас, което го изпрати на втора редица в стартовата решетка за големия финал и усложни състезанието, в което до момента доминираше. Това обаче не отчая великотърновският талант - с уникална маневра и рефлекс на старта на втория финал, Дани буквално се "изстреля" от втора редица и оглави колоната, като спечелвайки убедително победата в него, си осигури и първата позиция и за този кръг.
За съжаление, въпреки че спечели два от първите 3 кръга в шампионата, Дани изостава на 4 точки от водача във временното класиране, а семейството му продължава да търси подкрепа, за да може пилотът ни не само да завърши сезона, а и да се бори за поредна титла за великотърновския картинг, след като бизнесът на основния му до момента спонсор се оказа сред най-засегнатите от COVID кризата и свързаните с нея ограничителни мерки.

Да пожелаем на двамата ни таланти - ученици в 5-и и 6-и клас на ОУ "Бачо Киро", също толкова успешен старт и на новата учебна година, както и да завършат шампионата по начина, по който завършиха миналогодишния - с две болярски шампионски титли!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов