Отбелязаха 1908 години от създаването на античния Никополис ад Иструм

Мисия

18-09-2020, 20:34

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Никополис ад Иструм днес бяха отбелязани 1908 години от създаването на античния град. Това стана с представянето на императорското писмо на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на селището. Триметровият епиграфски паметник бе реставриран и експониран в автентична среда по проект на Сдружение „Бъдеще за Никюп“ и Регионален исторически музей-Велико Търново, финансиран по проект „Ти и Lidl за по-добър живот”.
Домакини на събитието, предизвикало голям интерес, бяха директорът на музея д-р Иван Църов и кметският наместник на с. Никюп Йорданка Атанасова.
Надписът е открит в Никополис ад Иструм, счупен на парчета и със следи от пожар, при археологически проучвания в началото на XX в. Императорското писмо е каменен препис на оригиналното писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм. В древността оригиналът е бил съхраняван в градския архив (табулариума), а каменният препис се е извисявал на градския площад, за да може да бъде четен от всички.
Консервационно-реставрационните дейности по паметника са извършени от Руен Хаджиниколов. Надписът е преведен на български и английски език от епиграфа Николай Шаранков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов