Църквата почита Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт - velikotarnovo.utre.bg

Църквата почита Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт

19 септември 2020, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Днес Пресветата Българска православна църква почита паметта на Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт.

Светите мъченици Трофим, Саватий и Доримедонт живяли през третия век, когато християните били преследвани от езичниците. По това време управител на град Антиохия бил Атик, наречен още Илиодор. Той уредил шумно празненство в чест на езическите богове. В този ден в града пристигнали Трофим и Саватий.

Идолопоклонниците като разбрали, че са християни ги отвели при градоначалника. Когато не пожелали да се откажат от вярата си ги подложили на мъчения. Трофим бил отведен в затвора, а Саватий починал с мъченическа смърт. Трофим бил изпратен във Фригия обут в обуща с остри гвоздеи отвътре.

Тежките страдания не го сломили. В град Синад отново го измъчвали. Живеещият там таен християнин Доримедонт го посещавал в затвора и превързвал раните му. На един езически празник Дионисий забелязал, че Доримедонт не е дошъл и пратил хора да го доведат.

Доримент отговорил че е християнин и затова не може да присъства на празника. Тогава бил подложен на изтезания. Дионисий наредил Трофим и Доримедонт да бъдат хвърлени на лъвовете. Зверовете ги заобиколили, но не се докоснали до тях. Тогава било заповядано да ги обезглавят с меч. Това станало в 278 г.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета