Образователно ателие „Оптика и илюзии“ създаде Музеят на хумора и сатирата

Велико Търново Лайф

19-09-2020, 11:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По-малко от ден след официалното откриване на новата огледална зала в Музея на хумора и сатирата, днес от 13:00 ч., ще се гмурнем в необятния свят на оптиката в най-новото творческо и образователно ателие „Оптика и илюзии“.

На разбираем дори и за малките ученици език ще поговорим за това, какво изследва науката за светлината, какво е отражение, пречупване, разсейване(аберация), дисперсия (спектър), като представим нагледно чрез демонстрации и експерименти някои от „тайните“ на оптиката. Естествено ще достигнем и до научното обяснение на някои от най-смешните атракции в новата огледална зала. 

Няма да си тръгнете и с празни ръце, защото всеки участник в ателието ще изработи собствен калейдоскоп, за да продължат оптическите забавления и вкъщи. Освен това ще сте едни от първите посетители на най-веселата зала в Музея.

Оптиката е науката за светлината. Разчитате на оптика всеки ден. Вашият цифров фотоапарат, безжична мишка и дори дискът с любимия ви филм са технологии, базирани на законите на оптиката. Мощността и специалните свойства на светлината могат да бъдат използвани за изследване на Вселената, наблюдение на околната среда и дори разкриване на престъпления. Използвайки знанията си за това как се държи светлината при различни условия, учените и инженерите създават страхотни технологии, които правят нашия живот по-добър.

Ателието е част от новата образователна програма „Оптика“на Музея на хумора и сатирата. Тя е създадена специално за новата ни огледална зала, реализирана с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово, Фондация „Обществен дарителски фонд – Габрово“, Фондация „Америка за България“, Автосервиз Експрес – Габрово и студиата Ноубъл Графикс и FourPlus.

Събитието се реализира в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)