Лясковчани ще отбележат 112 години от обявяване Независимостта на България

Животът

20-09-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 22 септември 2020 година Община Лясковец организира честване на 112 години от обявяване Независимостта на България. Отбелязването на годишнината ще се състои на площад „Възраждане” в Лясковец, пред паметника на загиналите във войните лясковчани. Началото на тържествения ритуал е от 10:00 часа.  

На централния площад ще звучат химните на Република България и на Европа и ще бъде отслужен благодарствен молебен пред паметния знак на лясковските борци за свобода. Кметът д-р Ивелина Гецова ще произнесе поздравително слово по повод 112 години Независимост.  

Ритуалът, посветен на годишнината от обявяване на Независима България ще завърши с поднасяне на венци и цветя.  

След приключването на тържествената част, гражданите на Община Лясковец ще могат да се насладят на празничната програма, подготвена от гост-изпълнителите от съседна Стражица. В деня, когато отбелязваме 112 години от провъзгласяване Независимостта на България, представителните състави на НЧ „Развитие 1895“ град Стражица, с художествени ръководители Атанас Костов и Росица Милева, ще създадат настроение за лясковчани с песните и танците на България. Концертът ще започне в 10:30 часа на Откритата сцена пред лясковското читалище „Напредък-1870“ и той е част от реализацията на проект „Фолклорното богатство на родния край“ по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 от Стратегията на Местната инициативна група „Лясковец-Стражица“. Участие ще вземат Група за народни обичаи, Женски народен хор, Женска фолклорна група, Мъжка фолклорна група, Смесен народен хор, Народен оркестър и Танцов състав. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)