Близо 30 фотографии се състезават в конкурса с обекти на Колю Фичето в община Велико Търново

Мисия

20-09-2020, 14:28

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 18 септември в 17.00 ч., точно 7 часа преди изтичането на официалното време за участие в любителския фотоконкурс, в Регионалния исторически музей – Велико Търново са постъпили снимки на 31 участници. Четирима от тях отпадат от състезанието поради факта, че са изпратили кадри от обекти на възрожденския майстор в община Дряново и Бяла и не отговарят на предварително заложените критерии за участие в конкурса.

В Първата възрастова група (учащи до 12 клас) попадат 8 участници. Те са ученици от Велико Търново в  4, 11 и 12 клас и се обучават в ОУ „Димитър Благоев”; Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия; Езикова гимназия и Природо математическа гимназия. В конкурса участва и една млада дама от 12 клас на МГ „Баба Тонка” – Русе. Някои от тях са изпратили повече от 5-6 визии, има и много красиви черно-бели кадри.

Във Втората група – възрастни попадат 19 участници от 33 до 60 годишна възраст. Наблюдава се многообразие на упражняваните от тях професии. С фотография се занимават трима от участниците. Останалите са детски учител, пенсиониран учител, адвокат, служител в системата на МВР, работеща млада жена в момента по майчинство, счетоводител – доктор по икономика, бизнесмени, инспектор в шевната индустрия, графичен дизайнер, докторант във факултета по Изобразително изкуство във ВТУ, писател и т. н 

Участниците са от Велико Търново, Горна Оряховица, София, София – област, Бяла Слатина и Бургас.

Сред избора на любителите фотографи са попаднали 15 обекта. Това са сградата на Конака; Църквите „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Марина”, „Св. Никола”, „Св. св. Кирил и Методий”, „Рождество Богородично”, руините на църквата „Св. Спас”, църквата „Св. Никола” в Горна Оряховица”, църквата в Плаковския манастир, църквата в Преображенския манастир, църквата в Килифаревския манастир;  църквата в манастира „Св. Троица”; Къщата с маймунката; Ханът на хаджи Николи и Мостът в Дебелец – довършен от негов ученик. Най-голям е интересът към църквата „Св. св. Константин и Елена” и Преображенския манастир.

На 23 септември в Регионалния исторически музей ще се проведе заседание на компетентно жури, което ще излъчи победителите за специалната награда на Кмета на Община Велико Търново, двете първи награди в различните възрастови групи и една поощрителна награда. Председател на журито ще бъде един от най-добрите фотографи-художници Генчо Петков – професионалист с множество национални и международни награди. Членове на журито са арх. Донка Колева от Община Велико Търново и доц. Светла Атанасова от Регионалния исторически музей. 

На 28 септември ще бъдат обявени наградените участници. Най-добрите творби ще се включат в изложба пред Факултета  по изобразително изкуство в центъра на Велико Търново.

Доц. д-р Светла Атанасова – Регионален исторически музей – Велико Търново



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов