Министър Вълчев: Обучението продължава присъствено, но може да се наложи мащабно превключване в електронна среда - velikotarnovo.utre.bg

Министър Вълчев: Обучението продължава присъствено, но може да се наложи мащабно превключване в електронна среда

21 септември 2020, 13:38 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Първите случаи на заразени с коронавирус ученици и учители след началото на учебната година не са се случили в училище. Под карантина са отделни паралелки, които са под една хилядна от учениците, но е много вероятно да се наложи по-мащабно превключване на обучението в електронна среда. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Свищов при официалното откриване на академичната учебна година в Стопанската академия „Д. А. Ценов”.

„Това, което имаме в момента, са по-скоро базови стойности, спрямо които ще анализираме следващите резултати. Това не са стойности в резултат на това, че системата е отворила. Епидемиолозите, специалистите казват, че не очакват бум. Да, ще се увеличи броят на заразените, няма как училищната среда е среда на многочислено, многочасово взаимодействие, но ако се спазва разумният комплекс от мерки, това ням да се случи“ – допълни Вълчев и коментира, че Министърът на здравеопазването ще определи праговите стойности на заболелите от Covid-19, над които ще се затварят училища. Засега обучението продължава присъствено.

 

От името на академичното ръководство на днешното тържество приветствие поднесе ректорът на Стопанската академия проф. д-р Мариана Божинова. „Поздравявам ви с началото на учебната 2020/2021 година, когато Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ отваря врати и посреща 85-ия си випуск. Това означава, че сме носители на доказала се във времето авторитетна образователна традиция, която трябва да бъде не само уважавана, но и отстоявана и развивана  с ентусиазъм и професионализъм.
В календара на академичните празници този е сред най-вълнуващите за нашата общност, защото дава старт на поредното академично летоброене, което поражда очаквания, зарежда  с амбиции, вдъхновява за творческа себеизява. Образованието е ключов приоритет в националната политика, движещата сила на професионалния   хоризонт на човека. То генерира разумност, интелектуално развитие, предпоставя духовност. Това ни задължава да бъдем отговорни за обучението на нашите възпитаници, за формирането на ключови умения и компетенции, които да им гарантират успешна кариерна реализация.
Изправени сме пред глобални предизвикателства от социално-икономически,  здравен и житейски характер. Те  променят стереотипи, влияят сериозно върху световната образователна среда, налагат нови парадигми. Убедени  в смисъла на обучението, сме длъжни да мислим стратегически, да действаме мъдро, гъвкаво и професионално, за да се справим с изискванията,  които ни поставя днешният ден.” – допълни проф. Божинова.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета