Велико Търново отбелязва Независимостта

Мисия

22-09-2020, 07:37

Снимка:

Ростислав Грънчаров

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С празнична Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в храма „Свети 40 мъченици” днес започна честването на независимостта във Велико Търново. От 9:00 ч. ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От 10:30 ч. на хълма Царевец ще се състои военен ритуал за издигане националното знаме на Република България и ще бъдат отправени официални слова. Половин час по-късно гости и граждани ще поднесат  венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. От Царевец празнично шествие ще пристигне пред паметника „Майка България”, където ще бъдат  положени гирлянди с участието на военния оркестър на Националния военен университет и Духовия оркестър на Община Велико Търново.

От 11:00 ч. до 18:00 ч. за най-малките великотърновци е предвидена анимацията „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“. Представя я  National Geographic Kids – Клуб „Малки откриватели“ в парк „Марно поле”.

В 12:00 ч. ще започне тържествена церемония-спектакъл „Искри” на Националната гвардейска част и изпълнения на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„Васил Левски”. Мястото е кръстовището пред Община Велико Търново и Пощата.

От 12:30 ч. пред сградата на община Велико Търново концерт ще поднесат  Михаела Маринова и 4 MAGIC, както и детски и младежки любителски формации от старата столица. Отново пред сградата на Община Велико Търново от 17 ч. е празничния концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

Строеви хватки с оръжие от Представителна част на Националния военен университет ще започнат от 19 ч. на площад „Цар Асен І”. Тържествената проверка е предвидена за 19,30 ч., а в 20:15 ч. ще започне аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”, който ще завърши с празнични илюминации.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов