Инж. Добромир Добрев: Независимостта идва тогава, когато заедно и със самочувствие всички работим за нея

Мисия

22-09-2020, 08:36

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

 Уважаеми.съграждани,
 
     Днес отбелязваме 112 години от обявяването на нашата Независимост. На 22 септември 1908 година в съседно Велико Търново княз Фердинанд I прочита пред насъбралото се множество манифест, с който обявява България за независима държава!
     За да прогърмят тези думи, от Освобождението ни са минали 30 години. Десетилетия събрали и радостта след Санстефанския мир и покрусата след Берлинския договор. Тези години са време на непрекъсната борба за свобода в пълния смисъл на тази дума. Българите се борят в Кресненско-Разложкото въстание. Борят се за своето Съединение. Победна е тяхната борба в Сръбско-българската война и трагична в Илинденско-Преображенското въстание…
      Българите, останали извън пределите на родината си, и тези в нея, българските политици и дипломати, обикновеният човек – всички искат едно и също – да се почувстват свободни и независими. Със своето трудолюбие и предприемчивост, със своето постоянство и упоритост – хората успяват да превърнат родината си в притегателен център и икономическа сила на Балканите. По този начин, натрупала самочувствие, България използва подходящия външнополитически момент и прави решителна стъпка – на 22 септември обявява Независимост!
      От този ден насетне българският княз не е васал на турския султан, а цар на българите. България вече може да изпраща свои делегации в конференции и конгреси – където не само да слуша, а вече да участва в решения за собствената ѝ съдба. Българският съд вече може да наказва престъпления, извършени от поданици на Велика сила. И не на последно място – Източните железници вече не са чуждо стопанско дружество, а наше.
      Най-засегнатата от провъзгласената промяна е Османската империя. Тя поставя високи финансови претенции. Българското правителство отговаря категорично и недвусмислено, че независимост не се откупува, и започва мобилизация на армията. Великите сили обаче не са готови за нова война на Балканите. Така година по-късно българската независимост е дипломатически призната.
    Днес, повече от век по-късно, знаем, че „независимост“ не е нещо, което се постига за ден или два. Знаем и че не е по силите само на един или няколко… Знаем, че колкото и голяма да е целта пред нас, с последователност и с труда на всички ни – тя непременно ще се осъществи. Независимостта идва тогава, когато заедно и със самочувствие всички работим за нея!
 
    Честит празник, горнооряховчани!

     Инж. Добромир Добрев
     Кмет на Община Горна Оряховица



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов