С тържествена проверка и илюминации завършиха честванията на българската независимост във Велико Търново

Мисия

22-09-2020, 20:12

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, прие строя тази вечер на представителните роти на НВУ „Васил Левски“ преди тържествената проверка по повод 112 години от обявяване независимостта на България на площад „Цар Асен І“ във Велико Търново.

За трети път днес в старата българска столица прозвуча текста на манифеста, с който Фердинанд провъзгласява решението на българския народ да не бъде зависим от никоя държава и да поеме своя европейски път.

В слово пред събралите се десетки гости и великотърновци кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов припомни, че няма трудност, с която българският народ да не се е справил, когато е бил обединен и е имал вяра. „Днес славим хората, които преди 22 години се обединиха в инициативен комитет, поправиха една неправда и възстановиха Деня на независимостта като официален празник. Това родолюбиво дело ни показва, че историята трябва да се знае и помни. Нека предадем това на децата си, защото те са бъдещето на България.“ – подчерта инж. Панов.

След великотърновския кмет думата за слово взе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която се наложи да надвика неколцина, скандиращи „Оставка“. Караянчева се обърна в словото си и към тях: „Скъпи скандиращи, много хора и днес трябва да се борят на дипломатическия фронт и да отстояват интересите на България. Днес е празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум. Историците разказват парадокса, че когато България е била васална, е постигнала икономически и духовен подем. След това започва терор и васалитет. Никога не бива да допускаме това. Тези, които искате да чуете и да участвате в празника на Търново - тук всеки камък има история и тук трябва да имаме най-голямата отговорност да запазим изначалния смисъл на думата независимост. Да живее свободна и независима България!“

С минута мълчание след тържествената проверка бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на родината ни, след което прозвуча националния химн. Честванията в старата българска столица завършиха с празнични илюминации и със спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)