Започват археологически разкопки 2020 г. на средновековна крепост Ряховец - velikotarnovo.utre.bg

Започват археологически разкопки 2020 г. на средновековна крепост Ряховец

23 септември 2020, 08:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Горна Оряховица

От днес започва редовното археологическо проучване на средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица.
Обектът получи статут с категория „национално значение“ през 2015 г. и след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки. Проучванията продължиха в периода 2016-2019 г. с финансиране, осигурено от Община Горна Оряховица, Министерство на културата и Национален исторически музей, София. През изминалите пет археологически сезона екип от специалисти, с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководители Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха трите порти, част от крепостната стена с външна кула, улица, която извежда от западната порта към вътрешността, жилища, огнища, пещ и гробове от ХIII век, структури и детски гроб от желязната епоха и структури от бронзовата епоха.
Тази година финансирането е в размер на 18 175 лева като е осигурено от Министерство на културата. През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени в разкриването на крепостната стена и част от вътрешните терени на крепостта, с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Предвиждат се да продължат и проучвания в южното подградие, където през 2019 година бяха разкрити част от сграда от ХIII век и две ями – една от II–I в. пр. Хр. и една от ХI век. Очакванията на специалистите са да бъдат открити добре запазени архитектурни структури, както и разнообразен археологически материал.
В периода 2016-2019 г. ръководителите на разкопките, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Общината, училища от Горна Оряховица и Велико Търново и спонсори, организираха първата в България „Лятна археологическа школа”. Тя бе проведена в рамките на месеците юни и част от юли с участието на близо 110 ученици, от 6ти до 12ти клас, които се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в проучването на част от своята история. И през този археологически сезон ще се осъществи археологическа школа, в която ще участват ученици от училищата в Горна Оряховица.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета