24 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

24-09-2020, 07:20

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1767 г. братството на Хилендарския манастир взема решение съхраняваната в Хилендар част от Христовия кръст да бъде разделена на две - едната половина да остане завинаги в манастира, а частици от другата “да бъдат разнасяни за манастирските нужди от определени монаси по света.

По време на Руско-турската война през 1877 г. се провежда съвещание, под ръководството на император Александър II, което отхвърля предложението за изтегляне на руската армия на север от река Дунав.

1937 г. - започват „Големите царски маневри" в района на гр. Попово. Това са първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война.

По света:

През 1801 г. Източна Грузия е присъединена към Русия.

През 1852 г. в Париж френският инженер Анри Жифар извършва първия полет с конструирания от него дирижабъл, движен от парна машина.

По време на Втората световна война през 1941 г. Хитлер утвърждава плана “Тайфун”, за завземането на Москва.

1970 г. - успешно се завръща съветската сонда “Луна-16” - първият космически съд, влязъл в орбита и обиколил спътника на Земята. Сондата-робот взема проба от Луната и успява да я върне на Земята. Това е първата такава мисия на Съветския съюз и третата в историята на космическите сонди. Предшествениците на Луна 16 са мисиите Аполо 11 и Аполо 12.

На 24 септември са родени:  генералът от руската пехота Александър Михайлович Дондуков-Корсаков; генерал-лейтенант Радко Димитриев;  американският писател Франсис Скот Фицджералд, испанският филмов режисьор Педро Алмодовар.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов