Доброволната казарма мина на първо четене в парламента - velikotarnovo.utre.bg

Доброволната казарма мина на първо четене в парламента

24 септември 2020, 12:53 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Предложението за доброволна казарма бе прието на първо четене от депутатите с поправки в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.
Така всеки гражданин до 40 г. ще има възможност по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията, да изпълнява срочна служба в доброволния резерв.
Срочната военна служба ще е с продължителност до 6 месеца, а целта е да се окомплектоват военните формирования с резервисти и със запасни.
Във времето на изпълнението на договора за срочна служба доброволците ще са със статут на военнослужещи и ще получават възнаграждения.
Финансовото осигуряване на срочната служба в доброволния резерв ще бъде изцяло за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.
Регламентира се и възможността за обучение на учениците за защита на отечеството в рамките на не по-малко от десет учебни часа.
"Целта на промените е да се засили резервът, да се създадат по-добри условия, за да може да има повече кандидати за кадрова военна служба, да се повиши нивото на подготовка, образование и възпитание на младите хора към въпросите, свързани с отбраната с преподаване в средните училища и новите възможности, които се дават на висшите училища", обясни по време на дебата ген. Константин Попов, председател на ресорната комисия по отбрана.
От левицата посочиха пък, че ще се въздържат от подкрепа на законопроекта, тъй като промените, които се предлагат, нямало да решат проблема с недокомплекта в армията.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета