Великотърновската библиотека представи в Свищов юбилейна книга на Цоньо Калчев

Велико Търново Лайф

24-09-2020, 19:41

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново представи книгата „Пей ми славею, чудесни“ от детския писател Цоньо Калчев, издадена с финансовата подкрепа на Министерството на културата по повод 150 години от рождението на автора.  Представянето на юбилейното издание се състоя в Градска библиотека – Свищов, като част от програмата на община Свищов за празниците на града „Свищовски лозници“.

Директорът на Регионалната библиотека доц. д-р Калина Иванова и зам.-директорът д-р Иван Александров представиха пред свищовски ученици чудесно илюстрованата книга и говориха за творческия, и житейски път на най-продуктивния български детски писател, като подчертаха значението му за детската литература в България. Те уточниха, че в книжката са събрани приказки и стихове на автора, а текстовете свързани с живота и творчеството на Цоньо Калчев са написани от най-малкият му син Георги Калчев. За присъстващите бе интересно да разберат, че автор на стихотворението „По жътва“, от което е направена известната на всички песен „Сладкопойна чучулига“ е именно Цоньо Калчев, а патриархът на българската литература Иван Вазов е бил негов близък приятел, който високо е ценял творчеството му.

На събитието, което бе открито от главния библиотекар Елена Ангелова, бе представена и изложба на художничката Дешка Денева с илюстрации от книгата, а изразителното четене на Невена Самоковлиева от Градска библиотека – Свищов по невероятен начин развълнува слушателите и ги потопи в колоритното творчество на българския автор.

За радост на всички, на събитието присъства и правнукът на Цоньо Калчев – Марин Станев, който е внук на първия му син и четвърто поколение учител. Пред присъстващите Марин Станев разказа интересни факти от живота на своя прадядо и подчерта, че любовта към родния край и дългът към семейството са характерна черта на поколенията в неговия род.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов