25 септември назад във времето - velikotarnovo.utre.bg

25 септември назад във времето

25 септември 2020, 07:13 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Днес е празникът на Добрич - на днешния ден градът празнува възвръщането си към България. По силата на Крайовската спогодба на 25 септември 1940 г. градът е освободен от румънска окупация. След почти четвъртвековно румънско владичество Южна Добруджа е върната отново в пределите на Отечеството.

През 1396 г. султан Баязид І разгромява кръстоносната армия на унгарския крал Сигизмунд в Битката при Никопол. Пред заплахата от османска експанзия унгарският владетел организира кръстоносен поход, в който участват унгарски, френски, бургундски и германски рицари. Към неговата армия се присъединяват и войските на влашкия воевода Мирчо Стари. Събралата се в унгарската столица Буда кръстоносна войска пристига под стените на Никопол, където я очаква армията на Баязид І, в която са включени и отрядите на сръбския владетел Стефан Лазаревич. Кръстоносците са разбити.

През 1869 г. в румънския град Браила е създадено Българското книжовно дружество (БКД), трансформирало се по-късно в Българска академия на науките (БАН).

През 1918 г. - в София се провежда спешно събрание на правителството във връзка с избухването на Войнишкото въстание. Кабинетът преодолява съпротивата на царя и на генералите и решава да поиска примирие със съглашенските държави. Назначена е делегация начело с Андрей Ляпчев и ген. Иван Луков за сключване на примирието. Царят заплашва с уволнение кабинета и замисля отбранителна линия по Стара планина. На същото събрание правителството взема решение да освободи от затвора земеделските водачи Александър Стамболийски и Райко Даскалов и с група народни представители да ги изпрати при въстаналите войници да ги убедят да се върнат на фронта.

На 25 септември са родени: американският писател Уилям Фокнър, руският композитор Дмитрий Шостакович, актьорът Майкъл Дъглас, американската журналистка Барбара Уолтърс.

На 25 септември умират: австрийският композитор Йохан Щраус, журналистът Ставре Наумов, един от основателите на „жълтата преса”, американският психолог Джон Уотсън, основоположник на бихевиоризма, германският писател Ерих Мария Ремарк.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета