25 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

25-09-2020, 07:13

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес е празникът на Добрич - на днешния ден градът празнува възвръщането си към България. По силата на Крайовската спогодба на 25 септември 1940 г. градът е освободен от румънска окупация. След почти четвъртвековно румънско владичество Южна Добруджа е върната отново в пределите на Отечеството.

През 1396 г. султан Баязид І разгромява кръстоносната армия на унгарския крал Сигизмунд в Битката при Никопол. Пред заплахата от османска експанзия унгарският владетел организира кръстоносен поход, в който участват унгарски, френски, бургундски и германски рицари. Към неговата армия се присъединяват и войските на влашкия воевода Мирчо Стари. Събралата се в унгарската столица Буда кръстоносна войска пристига под стените на Никопол, където я очаква армията на Баязид І, в която са включени и отрядите на сръбския владетел Стефан Лазаревич. Кръстоносците са разбити.

През 1869 г. в румънския град Браила е създадено Българското книжовно дружество (БКД), трансформирало се по-късно в Българска академия на науките (БАН).

През 1918 г. - в София се провежда спешно събрание на правителството във връзка с избухването на Войнишкото въстание. Кабинетът преодолява съпротивата на царя и на генералите и решава да поиска примирие със съглашенските държави. Назначена е делегация начело с Андрей Ляпчев и ген. Иван Луков за сключване на примирието. Царят заплашва с уволнение кабинета и замисля отбранителна линия по Стара планина. На същото събрание правителството взема решение да освободи от затвора земеделските водачи Александър Стамболийски и Райко Даскалов и с група народни представители да ги изпрати при въстаналите войници да ги убедят да се върнат на фронта.

На 25 септември са родени: американският писател Уилям Фокнър, руският композитор Дмитрий Шостакович, актьорът Майкъл Дъглас, американската журналистка Барбара Уолтърс.

На 25 септември умират: австрийският композитор Йохан Щраус, журналистът Ставре Наумов, един от основателите на „жълтата преса”, американският психолог Джон Уотсън, основоположник на бихевиоризма, германският писател Ерих Мария Ремарк.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов