Как са ходили на гроздобер предците ни показаха в Сухиндол

Велико Търново Лайф

25-09-2020, 11:09

Снимка:

община Сухиндол

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая.

С народни носии и песен на уста гроздоберачите се отправиха към лозето. Вместо познатите в съвремието пластмасови кофи те носеха плетени кошници, в които поставяха обраните чепки. Никой гроздобер не е минавал без народните песни, които са поддържали бодър духа на всички работници. Наред с тях е имало и много закачки, а понякога и танци.

Най-важната част във възстановката обаче беше мачкането на гроздето. По стара традиция това са правели жените, които с босите си крака са тъпчели чепките. Гроздоберачите опитаха и ширата, като с доволни възгласи съобщиха на всички, че е много сладка.

На възстановката присъстваха кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев и собственикът на лозовия масив Трифон Драгиев.

„Щастлив съм, че тук пазим традициите. Не случайно Сухиндол е известен в цял свят като Града на виното. Особено с нашия сорт гъмза, който и до днес се отглежда тук. Гроздоберът е към своя край и нека тазгодишният добив бъде висок за всички, за които лозарството е станало начин на живот“, каза инж. Пламен Чернев. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов