Великотърновският митрополит Григорий бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Свищов“

Мисия

25-09-2020, 18:55

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес, на тържествена сесия на Общински съвет – Свищов, в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, Великотърновският Митрополит Григорий бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Свищов”. Удостоверението, което е под номер 50, му бе връчено от председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов в навечерието на празниците на града „Свищовски лозници“. Кметът на Свищов Генчо Генчев поднесе лично на Негово високопреосвещенство почетния знак на града и му благодари за духовната упора и съществения принос в грижата за християнските храмове на територията община Свищов.

Великотърновският Митрополит Григорий е роден на 10.10.1950 г. в с. Козаревец (обл. В. Търново), а духовната му кариера започва през 1968 г. като послушник в Преображенската св. Обител, където през 1974 г. е постриган в монашество с името Григорий. Висше образование завършва в Софийската духовна семинария и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София през 1979 г., по което време служи като митрополитски дякон и йеромонах във Великотърновска митрополия. През периода 1980-1985 г. Григорий е назначен за протосингел на Старозагорската митрополия, в който период по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Старозагорския митрополит Панкратий и е сътрудник в отдела за Междуцърковни отношения при Св. Синод. За успешната му духовна кариера допринасят и богословските специализации в университета в гр. Нюшател, в институтите в Босей и Женева (Швейцария), в Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд (Англия). През периода 1985-1987 г. Григорий е назначен за викарий на Старозагорския митрополит Панкратий, а през периода 1987-1990 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан. През 1990 г. номинираният заема длъжността ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, а след това е назначен за ректор на Софийската духовна семинария до избора му за Великотърновски митрополит през 1994 г.

Общоизвестен факт е мъдрото управление на Великотърновския Митрополит Григорий, близостта му до миряните и привързаността му към община Свищов, вече над четвърт век – от избора му през 1994 г. и към настоящия момент. Неговата дейност има съществен принос за духовния живот на жителите на община Свищов и за духовното и културното развитие на Свищов чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между паството; увещаване и насърчаване клира и християните да бъдат благочестиви, милостиви и благотворителни към всеки нуждаещ се; настояване и даване на благословение за въздигане или поправяне  на църкви, параклиси и манастири; освещаване на църкви и манастири; настояване църквите и манастирите да бъдат снабдени с църковни одежди, богослужебни книги, икони в православен стил и други принадлежности, потребни за богослужението и др.

В резултат на ползотворното сътрудничество между ръководството на Община Свищов, Общински съвет – Свищов и Великотърновската света митрополия, многобройни са отслужените от Негово Високопреосвещенство Великотърновский Митрополит Григорий празнични литургии по повод на храмови празници, празници на града и околията, възстановяване и обновяване на свищовски храмове, сред които „Св. Преображение Господне“, „Св. Троица“, както и на църкви в населените места в община Свищов. Великотърновският Митрополит Григорий има съществен принос и в изграждането на параклисите в село Совата и ДСХ „Мария Луиза“ в Свищов. С неговата благословия е изграден и параклиса „Свети дух“ в Гробищния парк в Свищов, в памет на 12-те свищовски деца, загинали в река Лим през 2004 г., както е и поставена на входа на храм „Света троица“ 3-метрова мемориална плоча с техни снимки, което още повече засвидетелства съпричастността му към трагедията, сполетяла свищовските семейства. Многобройни са и дадените от Митрополит Григорий благословии на дейности, които рефлектират благоприятно върху живота на жителите на община Свищов – в т.ч. ремонтни дейности, свързани с реконструкция и рехабилитация на общинската инфраструктура. В годините на своята духовна кариера той е постоянен в борбата със секти, разкол и лъжеучения в района. Приоритет в дейността му е развитието на международното духовно сътрудничество и междуцърковните отношения. Основна мисия в упорития труд на Митрополит Григорий в Свищовската духовна околия е „Свищовлии да пълнят Божиите храмове, а градът да си възвърне онази слава на възрожденски и просветителски център, която е имал в миналото.“

Удостояването със званието „Почетен гражданин на Свищов“ на Великотърновския Митрополит Григорий е свързано и с навършването през 2020 г. на неговата кръгла годишнина (70 години) и засвидетелства уважението на община Свищов към неговата обществено значима личност, ангажираността и активността му, с което ще утвърди и спасителната роля на Църквата за всички вярващи в Свищовската духовна околия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов