Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от рождението му

Велико Търново Лайф

27-09-2020, 09:00

Снимка:

община Дряново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

 

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри. Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ - първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин. Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите.

Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи. Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)